19 / 04 / 2024

Kooperatifte tercihli daire verilir mi?

Kooperatifte tercihli daire verilir mi?

Kooperatifte tercihli daire nedir, kime verilir? Kooperatifte yönetim kurulu üyelerine tercihli daire verilir mi, sorusunun yanıtı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberde yer alıyor.



Kooperatifte tercihli daire verilir mi?

Kooperatifte yönetim kurulu üyelerine tercihli daire verilir mi sorusunun yanıtı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberde yer alıyor.


1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 56. maddesinde; “Yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret, huzur hakkı, risturn ve yolluk dışında hiçbir ad altında başkaca ödeme yapılamaz.” denilmektedir.


Buna göre, yönetim kurulu üyeleri yaptıkları hizmetler nedeniyle, Kanunun anılan maddesinde öngörülen imkanlara kavuşturulmuş bulunmaktadır. Bunun dışında kalan hususlarda bir yönetim kurulu üyesi ile kooperatif ortağı arasında her hangi bir fark görülmemekte, diğer ortaklar gibi aynı hak ve yükümlülüklere sahip olunmaktadır.


Kanun ve Anasözleşmelerde, yönetim kurulu üyelerine kura çekimine tabi tutulmadan tercihli daire seçme hakkının verilmesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmadığından, böyle bir uygulama 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 23. maddesindeki eşitlik kuralına aykırılık teşkil edecektir. 


1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 23. maddesinde öngörülen bu kural emredici nitelikte olup, kura çekimi işlemlerinde de uygulanması gerekmektedir.



Kooperatif aidatının ödenmemesi!


Geri Dön