27 / 04 / 2024

Köprülerde bakım çalışmalarına başlanıyor!

Köprülerde bakım çalışmalarına başlanıyor!

Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarımı ve yapısal takviyesi işi ihalesinde yarın teklifler alınacak. Teklifler, ihale tarih ve saatine kadar Karayolları Genel Müdürlüğü'ne elden teslim edilebilecek...




40 yıllık 1. Boğaz Köprüsünün 236 çapraz halatı, dikeylerle değiştirilecek. Yeni halatlar, daha fazla yük taşıyabilecek ve uzun ömürlü olacak. Köprülere, nem alma sistemi kurulacak Eğik olan askı halatların dikey hale getirileceği Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarımı ve yapısal takviyesi işi ihalesinde yarın teklifler alınacak. İhale yerli ve yabancı tüm isteklilere açık olacak. Teklifler, ihale tarih ve saatine kadar Karayolları Genel Müdürlüğü'ne elden teslim edilebilecek.

236 halat yenilenecek

Boğaziçi Köprüsü'nün hizmete girişinin 40. yılı dolayısıyla yapılacak ağır bakım çalışmaları, ihale sonrası başlayacak. Köprüdeki büyük bakım, onarım, yapısal takviye ve askı halat değişimi çalışmaları 2014'te tamamlanacak. Köprüde toplam 236 halat değiştirilecek. Yenilenen halatlar, daha fazla yük taşıyabilecek ve uzun servis ömrüne sahip olacak. Boğaziçi Köprüsü'nün ilk dizaynında köprünün sallanması dolayısıyla yaşanacak etkileri azaltmak amacıyla kullanılan çapraz halatlar, yapılacak 40. yıl bakımında dikey hale getirilecek. 1973 yılında hizmete giren Boğaziçi Köprüsü'nün bakım çalışmalarında dünyada kullanılan en ileri teknoloji ürünleri kullanılacak. 40. yıl bakım çalışmalarının ardından köprünün en az 40 yıl daha hizmet vermesi bekleniyor. Köpriilerdeki ana halatlara ve ankraj bloklarına, Japonya'da da kullanılan nem alma sistemi kurulacak. Sistemle kuru hava verilecek halatların çürümesi önlenecek. Çalışmalar sırasında zorunlu haller dışında gündüz saatlerinde Boğaziçi Köprüsü trafiğe kapatılmayacak.

1 'er şerit kapatılacak

Kabloların tabiiye bağlantıları sırasında, trafiğin en aza indiği gece saatlerinde kenardaki birer şerit kapatılarak bu çalışmalar yapılacak. Köprünün askı halatlar tarafındaki kenar şeritleri ise 22.00 ile 06.00 saatleri arasında trafiğe kapatılacak. İnşaatta kullanılan çeliğin 10 katı kadar mukavemetli özel ön germe çeliği kullanılacak. Tabiiye ile kuleler arasına izolatörler, köprünün sallanma veya deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla köprü ayaklarına enerji sönümleyici damperler konulacak.


Türkiye'de Yeniçağ

Geri Dön