27 / 04 / 2024

Koronavirüs salgını sonrası yatay mimariye ilgi arttı!

Koronavirüs salgını sonrası yatay mimariye ilgi arttı!

Salgın sonrası izole yaşam isteyen vatandaşlar tek katlı konutlar tercih etmeye başlayınca konut tercihleri yeniden şekillendi. Bu dönemde yatay mimariye yönelim arttı. 



Koronavirüs salgını sonrasında inşaat sektörü değişime uğradı. Bu dönemde arz talebin yatay mimariye yönelmesiyle beraber mimarlar sektör baştan aşağı şekillendi. Az konutlu ve daha geniş alana yayılan müstakil konutlara yatay mimari ismi veriliyor.Mimar İrem Elçisoy kaleme aldığı yazısında yatay mimarinin önemini anlattı. İşte o yazı...

Özellikle depremde koruyucu rol oynayan bu yapılar, konut sahiplerinin toprakla daha çok temas etmesini sağlayacak insan sağlığının korunmasında büyük rol oynuyor. Yatay mimari enlemesine olan yapılaşma nedeniyle şehrin görüntüsü bakımından da estetik bir anlam katmaya yardımcı oluyor. Bu yapılaşma çeşidi geçmiş dönemlerde mahalle kültüründe sahip olduğumuz yapılaşma sistemi olması nedeniyle ileri teknoloji devrinden de öncesinde hayatımızda yer alıyor. 

Büyükşehirlere göçlerin artması nedeniyle patlak veren arsa sıkıntısı sonrasında dikey yapılaşma bir hayli arttı. Kitlesel yığılmalara sebep veren bu yapılaşma insanların doğayla temas etmesini de engellerken, ruhsal ve fiziki sağlık bakımından da kötü etkiledi.

Koronavirüs salgını sonrası yatay mimariye ilgi arttı!

Tüm dünyaya baca etkisi veren dikey yapılaşma arsa ve maliyetler nedeniyle kaçınılmaz bir mimari tercih haline geldi. Fakat insan sağlığı açısından bu yapılaşmanın kısıtlanması gerekiyor. Tarihsel görünümleri her geçen gün kaybolan şehirlerimiz yatay mimari sayesinde estetik görünümlerine yeniden kavuşabilir. 

Yatay mimari, küresel ısınma ve mevsimsel anormalliklerin azaltılması, biriken baca enerjinin en aza indirgenmesi ve insanların doğayla temas etmesi konusunda birçok avantajı beraberinde getirecek. Yatay mimari ile hem depremin vereceği hasarın önüne geçilecek hem de kültürün geri gelmesiyle sosyal faaliyetler artacak. Tüm faydalar göz önüne alındığında yatay mimariye geçiş kaçınılmaz oluyor.

Yatay mimari tarzında ve mahalle kültürünü yaşatacak projeleri yapacağız!


Geri Dön