26 / 04 / 2024

Kovid-19 salgını gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Kovid-19 salgını gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Koronavirüs salgını sonrasında gayrimenkul tercihleri de değişti. Salgınla birlikte gayrimenkul sektöründe, bahçeli ve balkonlu evlere talep arttı ve arsa satışları da patladı...



Kovid-19 salgını sonrası vatandaşların gayrimenkul tercihleri değişti. Bahçeli, balkonlu evlere talep artarken kimi vatandaş da evini yapabileceği arsa almayı tercih etti. 

Koronavirüs süresi boyunca “Evde Kal” önlemleri, vatandaşın konut talebini yeniden şekillendirdi. algın dönemiyle beraber çok katlı apartmanlara olan talep azaldı. Salgın döneminin ardından çiftlik tipi evlere, yazlıklara, bahçeli ev ve arsalara olan talep gün geçtikçe daha da artıyor. 

Sektör temsilcileri, vatandaşların yeşil ve açık alanlar için ileriye dönük yatırım yapmak istediklerini belirtiyor. Gayrimenkulde, kendine ait açık havaya çıkmaya imkan sağlayan balkon, teras veya bahçesi olan konutlar ön plana çıktı. 

Konut üreticileri, yüksek katlı binalar yerine artık asansöre ihtiyaç duymadan çıkılabilecek yükseklikteki evlerin tercih edileceğini söylüyor. 

Peki konut fiyatları bu durumdan nasıl etkilendi?

Türkiye'de konut satış fiyatı en yüksek şehir Muğla oldu. Muğla’da ortalama konut satış fiyatı 677 bin 760 TL olarak kaydedildi. Muğla’daki ortalama konut satış fiyatı Türkiye ortalaması olan 326 bin 820’ın iki katından fazla seviyeye çıktı. 

Şubat 2020 - Ağustos 2020 dönemi içerisinde arsa arazi taleplerindeki yüzde 28 oranındaki talep artışı arsa arazi fiyatlarını yüzde 400 artırdı. 

Kalabalık ortamlardan uzsak durmaya çalışan vatandaşların yazlık villaları tercih etmesiyle de villa fiyatları da yüzde 150 arttı. 

Konut fiyatları ne olacak?


Geri Dön