27 / 04 / 2024

Köylüler elektrik kesintisinden bıktıp, rüzgar türbini kurdular!

Köylüler elektrik kesintisinden bıktıp, rüzgar türbini kurdular!

Elektrik kesintisinden yakınan köylüler, kurdukları rüzgr türbini ile elektriği bedavaya getirmekle kalmadı, devlete satacak. Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Akbıyık köyünde Türkiye'nin İl Özel İdaresi destekli ilk rüzgar türbini kuruldu



Yaklaşık 160 bin liraya mal olan tesisin 140 bini lirasını Özel İdare, 20 bin lirasını ise köylüler karşıladı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel hizmete geçen türbini basına ve il genel meclis üyelerine tanıttı. Genel Sekreter Demirel, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, "Yenişehir'in Akbıyık köyünde rüzgar türbini açılışını yapıyoruz. Bu rüzgr türbini İl Özel İdaresi'nin katkısı ile yaptırıldı. Türkiye'de ilk örnek anlamında bunu burayı yaptık" dedi. Proje kendilerine ilk geldiğinde ilgilerini çektiğini anlatan Demirel, şunları söyledi: "Buraya 20-30 bin lira katkı vermemiz halinde rüzgar türbini yapılarak köyün içme suyu pompasının çalıştırılabileceği belirtildi. Pompajla çalışan sulama sistemlerinin bu tür projelerle zenginleştirilmesi mantıklı geldi ve destek verdik. Başka yerlerde de rüzgar haritalarına göre bunu yapmayı planlıyoruz."

BEDAVA ELEKTRİK FIRSATI
Köy Muhtarı Mustafa Çiçek, Tedaş'ın köylünün borcundan dolayı elektrikleri kesmesi üzerine rüzgar türbini fikrinin ortaya çıktığını anlattı.

KÖYLÜLER GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI
2007'de göreve geldiğinde köylerinde içme suyu olmadığını anlatan Köy Muhtarı Mustafa Çiçek, "Çünkü Tedaş'a borçlarımız vardı ve 5 seneden beri elektriğimiz kesikti" dedi. Akbıyıklar Derneği'ne bu konuyu bildirip çareler araştırmaya başladıklarını söyleyen Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü: "İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel konuya el attı. Köylüler bu tesisin yapılmasında yaz kış demeden çalıştılar."
Sabah


Geri Dön