27 / 04 / 2024

Kredi ile ev almak daha avantajlı oluyor!

Kredi ile ev almak daha avantajlı oluyor!

Kredi faizlerinin artmasına rağmen günümüzde krediyle ev alıp o evi de kiraya vermenin avantajları var. Bu durumda hem ev sahibi olup hem de alınan kira ile kredi borçları ödenebiliyor..



Kredi ile ev almanın avantajı büyük


Gerçi kredi faizleri tırmanıyor ama yine de kredi ile ev alıp, o evi de kiraya vermenin avantajları var. 

Hem ev sahibi olup hem de alman kira ile kredi taksitlerinin bir kısmı ya da tamamı ödenebiliyor. Genelde evi olanlar için bu durum avantajlı. 


Kredi ile ev almanın bir avantajı daha var. O da vergi avantajı! 


AVANTAJ NE? 


Kredi ile alman evin kiraya verilmesinden elde edilen kira geliri için gelir vergisi ödenmiyor. Avantaj şöyle: - Kira geliri olanlar, bu gelirlerini beyan edip gelir vergisi ödemek zorundalar. 


- Beyan edilen kira gelirinde, "gerçek gider" yöntemi seçilirse Gelir Vergisi Kanunu'na göre, "Konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamı gider olarak indirilebiliyor" (işyeri kirası elde edenler için de bu avantaj var). 

- Kiraya verilen bir adet konutun "satın alma bedelinin yüzde 5'i, beş yıl süre ile" kira gelirinden indirilebiliyor (GVK. 

Md. 74/4). 

- Kişi kendisi kirada oturuyorsa, aldığı kiralardan ödediği konut kirasını da indirebiliyor (GVK Md. 74/9). 

- Kiraya verilen evlerin; onanm ve sigorta giderleri, amortismanları, emlak vergisi, kiraya verilen gayrimenkul için bir sözleşmeye, kanuna ya da mahkeme kararma istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar da kira gelirlerinden indirilebiliyor (GVK. Md. 74). 


KONUT KİRASINDA İSTİSNA


Konut kira gelirlerinde bir de "istisna" var. 2013 yılında istisna tutarı 3.200 TL. 

Ancak, istisnaya isabet eden tutar kadar olan giderler indirilemiyor. Ticari, zirai veya mesleki kazananı yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar, bu istisnadan yararlanamıyor. Ayrıca istisna tutan üzerindeki konut kira gelirini beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler için de bu istisna uygulanmıyor. 



Sözcü



Geri Dön