20 / 04 / 2024

Kripto borsası altın fiyatlarını etkileyecek mi?

Kripto borsası altın fiyatlarını etkileyecek mi?

Kripto para borsalarında yaşanan sert düşüş ile yatırımcı yeniden altına yöneldi Peki kripto para borsalarında yaşanan bu düşüş altın fiyatları etkiliyor mu?



Son günlerde kripto para borsalarında yaşanan sert düşüş nedeniyle yatırımcılar kriptodan uzaklaşmaya başladı. Hürriyet'ten Şenay Zeren ve Barış Özkan'ın haberine göre; Bitcoin de düşüş devam ederken altın fiyatlarında yükseliş devam etti. Bu dönemde 1900 dolar seviyesine ulaşan altının ilerleyen günlerde daha da artması bekleniyor. Uzmanlar piyasada yaşanan bu dalgalanmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İnsanlar kripto yatırımından caydı

İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk büyük yatırım fonların yaptığı yatırım tercihlerinin altın fiyatlarını etkilediğini söyledi. 

Kripto borsası altın fiyatlarını etkileyecek mi?

Kripto paralar sanal ortamda yer aldığını fiziki varlığa sahip olmadığını belirten Yıldırımtürk, “Son dönemde merkez bankaları ve hükümetlerin kripto varlıklar konusunda regülasyon çalışmaları yapacağı yönündeki haberlerin etkisi ile piyasa sert bir düşüş içerisine girdi. Bu nedenle, insanları caydırmış durumda.” dedi.

Büyük fonlar etkiliyor

Elon Musk'ın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımların insanları endişelendirdiğini söyleyen Yıdırımtürk, “Geride kalan süreçte kripto paraların rekor kırdığı, altın fiyatlarının ise düşüş yaşadığı bir dönem gördük. Burada büyük fonların etkisinden söz edilebilir. Biz buna "surf hareketi" diyoruz. Yani büyük fonlar hızla yer değiştiriyorlar. Bütün bu nedenlerle kripto varlıklardan caymış oldular.

Gelen regülasyon açıklamaları ile altın yine güvenli liman olarak görülmeye başlandı. Diğer kıymetli metallere baktığımız zaman altında yaşanan yükselişi onlarda göremiyoruz. Bu da kripto paradan çıkan insanların tekrar altına yatırım yaptığını gösteriyor.” açıklamasında bulundu. 

Kripto borsası altın fiyatlarını etkileyecek mi?

Altında yakın dönem beklentisinin 1950 seviyesinde olduğunu söyleyen Yıldırımtürk yıl sonu için de bu beklentinin  2150 dolar seviyesinde olduğunu aktardı.

Karşı görüşler de var

Marbaş Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Topçu da insanların kripto para borsasından uzaklaştığını ve altına yöneldiğini söyledi. 

Son günlerde başta Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerinde düzelme eğilimine girildiğini söyleyen Topçu, “Bir haftadan kısa sürede birçok kripto parada yüzde 50’nin üzerinde düşüş yaşandı. Düşüş henüz bitmiş gözükmüyor ve o ünlü 4 yılda bir tekerrür ettiğine inanılan kripto paralardaki ayı piyasasının içindeyiz. Bu dönemde Bitcoin 63 bin 800 dolardan 30 bin dolara kadar geriledi; mayıs ayının son haftasında ise, 35 bin dolar civarında seyrediyor. Bitcoin’in 12 yıllık tarihinde yüzde 85’lere varan oranda düzeltme yaşadığı olmuştu. Bu son büyük düzeltmeye rağmen bugünkü fiyatlarla Bitcoin’in altına karşı 2021 yıl başından itibaren yüzde 300’den fazla değer kazanmış olduğunu da hatırlatalım” dedi. 

 

Yatırımcılar Bitcoin'den uzaklaşıyor

Bitcoin'de meydana gelen bu gerilemenin ons altında devam eden düzenli artışa denk geldiği ve bu dönemde konuşulmaya başlanan “Yatırımcılar Bitcoin’den çıkıp altına geçiyor” senaryosuna katılmadığını söyleyen  Topçu, bu düşüncesinin nedenlerini şu şekilde sıraladı: 

"İlk olarak altının büyük oranda kurumsal, Bitcoin’in ise tam tersi bireysel yatırımcılar tarafından tercih ediliyor olması. Bitcoin son dönemde Tesla ve Mastercard gibi dev şirketler tarafından tercih edilmeye başlansa da yatırım dünyasında büyük fonların kripto paralara ilgisi yüzdesel oranda çok az bir orana tekabül ediyor.

Altın ve ‘Dijital altın’ Bitcoin, enflasyon hedge’i olarak kullanılmakta. Kesin kural olmasa da portföylerin yüzde 5’inin altına ayrılması gerektiği prensibine karşın, henüz birçok fon portföyünde bile bulunmayan Bitcoin için bu oran portföyün yüzde 1’i şeklinde ortaya çıkıyor. Hem de bu yüzde 1 prensibi portföy yönetimi endüstrisinin çok büyük bir bölümünde henüz ciddiye dahi alınmıyor."

Kripto borsası altın fiyatlarını etkileyecek mi?

Altını yönlendirmek kolay değil

İkinci neden ise  altın ve Bitcoin piyasalarının hacimleri arasındaki büyüklük. Tam büyüklüğü bilinmese de toplam altın piyasasının 12 trilyona yakın olduğu tahmin ediliyor. 63 bin 800 dolardan açıklandığında Bitcoin’in piyasa değeri ise 680 milyar dolar civarına düştü. 

Son haftada zirveye yerleşen haliyle olsa bile ortalama 7-8 milyar dolar Bitcoin toplam işlem hacminin altın piyasasına yön vermesi mümkün değil. Bitcoin yatırımcı profilinin altın ve fiyat para sisteminin taban tabana zıt bir konumda yer alması da bir diğer ayrıntı.

Çin'de kripto maden operasyonları durdu!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön