28 / 03 / 2024

Kriz, ev fiyatlarını taban yaptırdı

Kriz, ev fiyatlarını taban yaptırdı

Türkiye'yi de yakından etkileyen kriz dünyanın gözde tatil merkezindeki ev fiyatlarını taban yaptırdı



Şimdi bu evler kapanın elinde kalıyor...Krizden önce Miami'de inşa halindeki süper lüks evler 1 milyon dolardan satılırken, bugün o evler bitmiş haliyle 130 bin dolara bile alıcı bulmakta zorlanıyor. Fırsatı gören Türkler, masrafı ve aidatı düşük olan apartman dairelerinden almaya başladı..

TÜRKİYE YERİNE MİAMİ

Akşam gazetesinden Aylin Löle'nin haberine göre 2008'in son çeyreğinde Amerika'da patlak veren gayrimenkul kriziyle dibi gören konut fiyatları, Türkler için yatırım fırsatı oldu. Bir zamanlar Sibel Can başta Türkiye'deki ünlülerin milyonlarca dolar ödeyerek ev aldığı Miami'de daire fiyatları yerine göre 35 bin dolar seviyesine kadar düştü. Fırsatı kaçırmak istemeyen bazı Türkler'in, Türkiye'de maketten proje almak yerine Miami'deki ucuz konutları görmeden aldığı ortaya çıktı.

MORTGAGE MIAMI'Yİ VURDU

Mortgage krizi Amerika'nın genelinde konut sektörünü vururken, yazlıkların bulunduğu Miami krizden daha fazla etkilendi. Oturduğu evini kurtarmak isteyen ABD'li, can simidi olarak yazlıklarını elden çıkardı. Miami bölgesi de yazlık evlerin üssü olduğu için ev fiyatları tarihin en düşük sevilerine indi. Asıl mesleği deniz bilimleri mühendisi olan ve 1998'den beri emlak sektöründe çalışan Florida Gayrimenkul Brokerı Engin Yergin, 'Eskiden 125 bin dolar olan daireleri bugün 35-50 bin dolara almak mümkün. 2006'da oluşan balonda 250 bin dolara satılan daha lüks daireleri bile bugün 75-150 bin dolara alabilirsiniz' dedi.

FİYATLAR TEKRAR ÇIKACAK

Dibe vurmuş olan fiyatların çok uzun bir süre böyle kalmayacağını belirten Yergin, 'Fiyatları tekrar çıkacak. Yatırım yapmayı düşünen Türkler, mutlaka Miami'deki olanakları gözden geçirmeli' dedi. Türklerin satın almak için müstakil evler yerine daireleri tercih ettiğini vurgulayan Yergin, 'Bunun sebebi Miami'yi ikinci hatta üçüncü bir yerleşim yeri olarak gördüklerinden, Türkiye'yle ilişkilerini koparmadıkları ve Miami'de olmadıkları süre içerisinde ev bakımını asgariye indirgemek istemelerinden kaynaklanıyor' diye konuştu.

YOK PAHASINA SATILIYORLAR

FLORIDA'nın Donald Trump'ı olarak anılan Jorge Perez'in şirketi Related Group tarafından inşa edilen Miami'deki Icon Brickell projesindeki daireler, krizden önce milyon dolara alıcı buluyordu. Projedeki evler bugün 130 bin dolara kadar geriledi. Icon Brickell üç gökdelen ve bunları zeminde birleştiren bir alışveriş merkezinden oluşuyor. 179 metre yükseklikteki 60 katlı bu gökdelenlerin yanında 52 katlı Viceroy Tower yer alıyor.. Toplamda 1.800 konuttan oluşan ve yüzme havuzu bile futbol sahasından büyük olan projede stüdyo daireler 300 bin dolardan satışa çıkmış. 3+1'lere ise 2 milyon dolar etiket fiyatı belirlenmişti. 2009'da tamamlanan komplekste satışa sunulan daireler, bugün Perez'in içinde bulunduğu mali sıkıntı nedeniyle yok pahasına satılıyor.  1 milyar dolar yatırımla hayata geçen projede geçen hafta 1+1 konut 128 bin dolardan alıcı buldu. Bu emsal bölgede fiyatları aşağı çekti.

EV ALANA OTURMA İZNİ VERİLMİYOR

Tüm mevcut konutlar MLS denilen ortak bir veri tabanında mevcut olduğundan dolayı her emlakçı aynı bilgiye sahip. Komisyon, genellikle satıcı tarafından veriliyor. Emlakçınız sizin için sadece yeni evinizi seçmekte değil, alım-satım kontratınızı doldurmanızda da yardımcı oluyor. Daha da önemlisi tapu işlemleri ve tapu sigortanızı yaptırmanızı sağlıyor.

Ev alırken alım-satım vergisi de satıcı tarafından veriliyor. Alıcı, sadece eksper değeri raporu, teftiş raporu, tapu sigortası gibi alıcıyı korumaya yönelik masraflardan sorumlu. Başka ödeme yok.

Ev sahibi olmakla oturma izninin kolaylaşması arasında bir paralellik yok. Ama yatırım amaçlı gayrimenkul almaya karar verildiğinde, EB5 vizesi gibi sonucunda Green Card'ın da verilebildiği yatırımcı programları mevcut.

Ev almak için bir gayrimenkul müşavirinde karar kıldıktan sonra bir banka hesabı açtırmanızda fayda var. Banka hesabı açtırmak için pasaport ve üzerinde adresinizi gösteren bir kimlik veya doküman mülk sahibi olmak için yeterli

Ev alırken, öncelikle evin muhitine dikkat etmekte fayda var. Bir diğer önemli konu ise alınacak evin masrafları. Emlak vergileri ve aidatlar başlıca masraflar. Evi satın almadan önce bu konuda mutlaka ayrıntılı bilgi almak gerekli...

HACİZLER PATLADI, YENİ EV SAHİPLERİ BANKALAR

En güzel fırsatların lüks kesimde bulunduğunu ifade eden Engin Yergin, şu bilgileri verdi: 'Sahilde yeni yapılan yüksek katlı, son derece lüks ve muhteşem manzaraya sahip olan daireler eskiden kolaylıkla temelden 1-1.2 milyon dolara alıcı bulabilirken, şu anda inşası bitmiş haliyle bile yarı fiyatına müşteri bulamıyorlar. Bugün sahilde müteahhidin elinde kalan yeni inşaat hemen hemen yok gibi. Çünkü hacizler nedeniyle tüm evlerin yeni sahipleri bankalar. Bu on binlerce dairenin hepsinin emlak vergilerini, bina giderlerini vermek, bakımlarını üstlenmek zorundalar. Haliyle bankalar bu durumdan hiç memnun değil. İşte bu yüzden elinde nakit olan ve lüks ev arayan yatırımcılar, biraz pazarlıkla müthiş alımlar yapıyor...'
Bugün

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Miami'ye Türk akını

Amerika'da patlak veren gayrimenkul kriziyle dibi gören konut fiyatları, Türkler için yatırım fırsatı oldu.

Krizden önce Miami'de inşa halindeki süper lüks evler 1 milyon dolardan satılırken, bugün o evler bitmiş haliyle 130 bin dolara bile alıcı bulmakta zorlanıyor.Akşam'ın haberine göre;Fırsatı gören Türkler, masrafı ve aidatı düşük olan apartman dairelerinden almaya başladı

Bir zamanlar Sibel Can başta Türkiye'deki ünlülerin milyonlarca dolar ödeyerek ev aldığı Miami'de daire fiyatları yerine göre 35 bin dolar seviyesine kadar düştü. Fırsatı kaçırmak istemeyen bazı Türkler'in, Türkiye'de maketten proje almak yerine Miami'deki ucuz konutları görmeden aldığı ortaya çıktı. Mortgage krizi Amerika'nın genelinde konut sektörünü vururken, yazlıkların bulunduğu Miami krizden daha fazla etkilendi. Oturduğu evini kurtarmak isteyen ABD'li, can simidi olarak yazlıklarını elden çıkardı. Miami bölgesi de yazlık evlerin üssü olduğu için ev fiyatları tarihin en düşük sevilerine indi. Asıl mesleği deniz bilimleri mühendisi olan ve 1998'den beri emlak sektöründe çalışan Florida Gayrimenkul Brokerı Engin Yergin, 'Eskiden 125 bin dolar olan daireleri bugün 35-50 bin dolara almak mümkün. 2006'da oluşan balonda 250 bin dolara satılan daha lüks daireleri bile bugün 75-150 bin dolara alabilirsiniz' dedi.

MÜSTAKİL EVLER ÖNERİLMİYOR
Dibe vurmuş olan fiyatların çok uzun bir süre böyle kalmayacağını belirten Yergin, 'Fiyatları tekrar çıkacak. Yatırım yapmayı düşünen Türkler, mutlaka Miami'deki olanakları gözden geçirmeli' dedi. Türklerin satın almak için müstakil evler yerine daireleri tercih ettiğini vurgulayan Yergin, 'Bunun sebebi Miami'yi ikinci hatta üçüncü bir yerleşim yeri olarak gördüklerinden, Türkiye'yle ilişkilerini koparmadıkları ve Miami'de olmadıkları süre içerisinde ev bakımını asgariye indirgemek istemelerinden kaynaklanıyor' diye konuştu.

Bu proje fiyat kırınca bölgeye ucuzluk geldi
Florida'nın Donald Trump'ı olarak anılan Jorge Perez'in şirketi Related Group tarafından inşa edilen Miami'deki Icon Brickell projesindeki daireler, krizden önce milyon dolara alıcı buluyordu. Projedeki evler bugün 130 bin dolara kadar geriledi. Icon Brickell üç gökdelen ve bunları zeminde birleştiren bir alışveriş merkezinden oluşuyor. 179 metre yükseklikteki 60 katlı bu gökdelenlerin yanında 52 katlı Viceroy Tower yer alıyor.. Toplamda 1.800 konuttan oluşan ve yüzme havuzu bile futbol sahasından büyük olan projede stüdyo daireler 300 bin dolardan satışa çıkmış. 3+1'lere ise 2 milyon dolar etiket fiyatı belirlenmişti. 2009'da tamamlanan komplekste satışa sunulan daireler, bugün Perez'in içinde bulunduğu mali sıkıntı nedeniyle yok pahasına satılıyor. 1 milyar dolar yatırımla hayata geçen projede geçen hafta 1+1 konut 128 bin dolardan alıcı buldu. Bu emsal bölgede fiyatları aşağı çekti.

Ev alana oturma izni verildiği doğru değil
-Tümmevcut konutlar MLS denilen ortak bir veri tabanında mevcut olduğundan dolayı her emlakçı aynı bilgiye sahip. Komisyon, genellikle satıcı tarafından veriliyor. Emlakçınız sizin için sadece yeni evinizi seçmekte değil, alım-satım kontratınızı doldurmanızda da yardımcı oluyor. Daha da önemlisi tapu işlemleri ve tapu sigortanızı yaptırmanızı sağlıyor.
- Evalırken alım-satım vergisi de satıcı tarafından veriliyor. Alıcı, sadece eksper değeri raporu, teftiş raporu, tapu sigortası gibi alıcıyı korumaya yönelik masraflardan sorumlu. Başka ödeme yok.
- Ev sahibi olmakla oturma izninin kolaylaşması arasında bir paralellik yok. Ama yatırım amaçlı gayrimenkul almaya karar verildiğinde, EB5 vizesi gibi sonucunda Green Card'ın da verilebildiği yatırımcı programları mevcut.
- Ev almak için bir gayrimenkul müşavirinde karar kıldıktan sonra bir banka hesabı açtırmanızda fayda var. Banka hesabı açtırmak için pasaport ve üzerinde adresinizi gösteren bir kimlik veya doküman mülk sahibi olmak için yeterli
- Ev alırken, öncelikle evin muhitine dikkat etmekte fayda var. Bir diğer önemli konu ise alınacak evin masrafları. Emlak vergileri ve aidatlar başlıca masraflar. Evi satın almadan önce bu konuda mutlaka ayrıntılı bilgi almak gerekli...

Hacizler patladı, aidat bile sıkıntı
En güzel fırsatların lüks kesimde bulunduğunu ifade eden Engin Yergin, şu bilgileri verdi: 'Sahilde yeni yapılan yüksek katlı, son derece lüks ve muhteşem manzaraya sahip olan daireler eskiden kolaylıkla temelden 1-1.2 milyon dolara alıcı bulabilirken, şu anda inşası bitmiş haliyle bile yarı fiyatına müşteri bulamıyorlar. Bugün sahilde müteahhidin elinde kalan yeni inşaat hemen hemen yok gibi. Çünkü hacizler nedeniyle tüm evlerin yeni sahipleri bankalar. Bu on binlerce dairenin hepsinin emlak vergilerini, bina giderlerini vermek, bakımlarını üstlenmek zorundalar. Haliyle bankalar bu durumdan hiç memnun değil. İşte bu yüzden elinde nakit olan ve lüks ev arayan yatırımcılar, biraz pazarlıkla müthiş alımlar yapıyor...'
Posta


Geri Dön