25 / 04 / 2024

Kriz, yalı ve malikane satışlarını etkilemedi!

Kriz, yalı ve malikane satışlarını etkilemedi!

Turyap Çengelköy Temsilcisi Ulvi Özcan, krizin 2009 yılında yalı ve malikane satışlarına olan etkisini değerlendirdi



Boğaziçi XV. yüzyıldan beri yaklaşık 600 civarında yalıya ev sahipliği yapan dünyanın en görkemli su yollarından biridir. Boğaziçi'nde bulunan yalılar zaman zaman miras nedeniyle, zaman zaman ticari gösterilen teminatlar nedeniyle bazen sessizce, bazen de cebri icra yoluyla el değiştirmektedir. 

İçinde bulunduğumuz 2009 yılı içinde çeşitli ticari göstergelerde sıkıntılar olmasına rağmen, lüks konutlarda özellikle yalı ve deniz manzaralı malikanelerde ciddi bir el değiştirmenin olduğu gözlenmektedir. 

Gayrimenkul uzmanları bu mülklerin satış fiyatları her ne kadar alıcıyla satıcı arasında gizli olsa da; satış öncesi istenen fiyatlar ve piyasada konuşulan pazarlık rakamları itibarıyla fiyatların kriz öncesine göre düşmediğini, hatta arttığını ifade etmekteler. 

2009 yılı içinde Yeniköy'de bulunan Afif Paşa Yalısı'nın TMSF ihalesiyle Suzan Sabancı Dinçer tarafından 58 trilyon bedelle satıldığı, ayrıca Kanlıca'da Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı'nın Haluk Erben tarafından Abdi İbrahim İlaç'ın sahiplerinden Nezih Barut'a, Kanlıca Körfez Restaurant'ın Ömer Salur ve hissedarları tarafından Erciyas Boru'nun sahiplerinden Ahmet Kamil Erciyas'a, Anadoluhisarı'ndaki Köseleciler Yalısı'nın Pamir Sezener tarafından Ali Akkanat'a, Beykoz'da Alemdar Yalısı'nın Birsen Alemdar ve hissedarları tarafından tekstilci Yaşar Dalkıran'a satıldığı piyasada bilinmektedir. 

Konuyla ilgili görüşüne müracaat ettiğimiz boğaz'da `'yalı satışı'' denilince akla gelen ilk emlakçılardan Ulvi Özcan; "Yalı ve benzeri mülkleri almak veya satmak için uygun zaman ve kelepir arama mantığı çok doğru değildir. Bu tür mülklerin değerini satıcının ihtiyacı ve satma arzusu ile alıcı sayısı ve alıcının beğenisi belirlemektedir. Ancak tabii ki bu piyasalarda banka teminatları vb. gerekçelerle yerini satmak zorunda kalan mülk sahipleri de bulunmaktadır. Bu satıcıların çok sıkışmadan yerlerini tek yetkili bir emlak danışmanı ile satmaya çaba göstermelerinde daha yüksek menfaatleri olacaktır." dedi. 

TMSF ihaleleri hakkında da görüş istediğimiz Türyap Çengelköy Temsilcisi Özcan; "Bu ihalelerde başka bir alıcı girmediğini gören alıcılar fiyat düşer noktasında alım kararını ertelemekteler. Ancak sonrası muhammen fiyatın düşmesi durumunda alıcı adayı sayısı çoğalmakta ve iş "ağalık yarışı" halini almaktadır. Bu konuya örnek olarak Yeniköy'de bulunan Ahmet Afif Paşa Yalısı verilebilir. 18 Ocak 2009 tarihinde ilk ihalede 40.100.000 TL.'ye alıcı bulamayan yalı, ikinci ihalede 58.000.000 TL.'ye satıldı" dedi.

Uzmanlar bu tür mülklerin alım ve satımında alıcıların tek bir emlak firması ile çalışmalarında, çok yer gezmelerinde, bölgeyi bilen bir mimara karar ve kapora vermeden danışmalarında; kesin alıcı oldukları takdirde de bağımsız ve birbirinden habersiz en az iki Gayrimenkul Değerleme Şirketi'nden değer ve nitelik konusunda rapor almalarında faydaları olacağını ifade ettiler. 


Geri Dön