27 / 04 / 2024

Kruvaziyer turizminde erken rezervasyonu fırsatı!

Kruvaziyer turizminde erken rezervasyonu fırsatı!

Türkiye'de erken rezervasyon döneminde, her yıl daha fazla rezervasyonun gerçekleştiği kruvaziyer turizmini tercih edenler bir haftada 5-6 ülke görebiliyor..



Türkiye'de erken rezervasyon döneminde her yıl daha fazla rezervasyonun gerçekleştiği kruvaziyer turizmini tercih edenler bir haftada 5-6 ülke görebiliyor.


Bir tur firmasının satış ve pazarlama Müdürü Sarp Özkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gemi ve nehir turlarının son 5 yılda Türkiye'de de önemli bir seyahat paketi haline geldiğini söyledi.


 Her yıl dünyanın en büyük cruise firmalarının Türkiye limanlarından daha fazla gemi geçirdiğini bildiren Özkar, "Gemi turları 2008'den bu yana her yıl yüzde 100'ün üzerinde bir ivmeyle büyüyor. Kruvaziyer turizminde satışlar geçen yıl, bir önceki yıla kıyasla yüzde 155 artarak erken rezervasyonun şampiyonu olmuştu" dedi. 


Özkar, Türkiye'de pek çok limanın kullanılmaya başlanmasıyla lüks "cruise" gemileriyle hazırlanan tur paketlerinin fiyatlarının da düştüğünü söyledi. 


-Gemi seyahati çocuklu aileler için avantaj


Gemi turlarını her yaş grubundan tatilcinin tercih ettiğini dile getiren Özkar, özellikle çocuklu aileler için ideal bir tatil seçeneği olduğunu vurguladı.


Gemi seyahatinin çocuklu ailelere pek çok avantaj sunduğunun da altını çizen Özkar, şunları söyledi:


"Aileler çocuklarıyla yurtiçi tatil bölgelerinde nasıl konforlu bir tatil yapılabiliyorsa gemide de aynı şekilde yapılabiliyor. Üstelik normalde yurtdışı turlarında olmayan bir imkan sunuluyor. 18 yaşına kadar 2 çocuktan ebeveynleri ile aynı odada konaklamak koşulu ile ücret alınmıyor. Çocuklar gün boyunca çeşitli aktivitelerle eğlendiriliyor. Ayrıca yabancı ülke çocuklarıyla da kaynaşıp sosyalleşmeleri için güzel bir fırsat oluyor bu aktiviteler. Bu esnada anne ve babalar da gemiden ayrılıp vardıkları şehri gezebilme veya gemide baş başa zaman geçirebilme fırsatı bulabiliyor. Ayrıca bilgisayar oyun salonu, formula testing, 5 boyutlu sinema salonları gibi alanlarda bulunuyor gemilerde."


-Ege, Yunan Adaları ve Akdeniz ilk sırada


Türkiye'den yurt dışına gemi ile yılda yaklaşık 70 bin Türk'ün turistik seyahat için gittiğini kaydeden Özkar, Türklerin, İstanbul kalkışlı Ege-Adriyatik turu, Yunan Adaları ve uçakla gidilen Avrupa başlangıçlı gemi turlarını tercih ettiğini anlattı. 


Özkar, Ege, Adriyatik ve Yunan Adaları gemi turlarından sonra, Akdeniz turlarının en çok satan rota olduğuna değindi. Özkar, kruvaziyer turizmin seyahati kolaylaştıran pek çok avantajı olduğunu belirterek, şunları söyledi:


"Bu tatil seçeneğinde bavul açmak, kapatmak gibi bir derdiniz yok. Her sabah yepyeni bir ülkeye, yeni bir limana kahvaltınızı yaparken varıyorsunuz. Böylelikle yolda geçirilen zamanı uyuyarak değerlendirdiğinizden, dinlenmiş bir şekilde sabah şehir keşfinize başlayabiliyorsunuz. Seyahat ve tatile ait her türlü imkan geminin içinde bulunuyor, adeta yüzen bir tatil köyü ile seyahat ediyorsunuz. Sabah, öğle, akşam yemekleri, ikindi çayı ve gece yiyecek ikramları da ücretin içinde. Üstelik ekstralar da gemide son derece uygun fiyatlarda. Havalimanlarına göre son derece uygun fiyatlı alışveriş imkanları da var."


-Nehir turları da son yılların gözdelerinden


Sarp Özkar, Avrupa'nın gözdesi nehir turlarının da Türk pazarında büyüme kaydettiğini belirtti. Nehir turlarının, gemi yani "cruise" turlarından farklı olarak genellikle 30 metre genişliğinde nehir gemileriyle yapıldığına dikkat çeken Özkar, şöyle devam etti:


"Cruise turlarında denizler aşılırken nehir turlarında bir veya birkaç ülkenin içinden geçen nehirler üzerinde seyahat ediliyor. Nehir turları Avrupa ve Amerika pazarı için aslında çok popüler olan bir seyahat biçimi. Türkiye'de son birkaç sene içinde popüler olmaya başladı. Ufak gemilerle yapılıyor olmasının sebebi örneğin Ren Nehri üzerinde giderken Strasbourg, Koblenz, Rudesheim, Mainz gibi şehirlerin içinden geçen nehir üzerinde yol alması gerektiğinden daha küçük üretiliyor, sonuçta nehirlerin genişlikleri bazı yerlerde son derece daralabiliyor."


-Orta yaş üstü daha çok tercih ediyor


Özkar, nehir turlarının çoğunlukla 50 yaş üstü bir kitle tarafından tercih edildiğini dile getirdi. 


Nehirde seyreden gemilerin, şehirlerin ortasından geçtiğinden konukların, şehre ayak basmasalar bile gözleriyle üst güverteye çıkıp şehri seyredebildiğini ve bunun da tercihte önemli bir neden olduğunu anlatan Özkar, "Yol boyunca her yerde bir manzara görme şansları var. Bu nedenle bedensel engelliler veya yürüme zorluğu çeken yaşlılar için de tercih edilen bir seyahat biçimi oluyor. 3-4 katlı oluyor ve odalara, resepsiyon ile restoranda asansör bulunuyor. Böylece fazla efor sarf etmeden keyifli bir seyahat yapabiliyorlar" ifadelerini kullandı.


-Gemi ve nehir turlarında erken rezervasyon fırsatı


Özkar, geçen ay başlayan erken rezervasyon kampanyasında uygun fiyatlara gemi ve nehir turlarının da bulunduğunu söyledi. Özkar, "Erken rezervasyon indirimleriyle cruise turlarında yüzde 20'ye varan fırsatlar, nehir turlarında da odabaşı 350 avroya varan indirimler uygulanıyor" ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön