19 / 04 / 2024

Küçükçekmece Belediyesi'nin doğa dostu binası yakında hizmete girecek!

Küçükçekmece Belediyesi'nin doğa dostu binası yakında hizmete girecek!

Türkiye’nin ilk yeşil kamu binası olma özelliğini taşıyan Küçükçekmece Belediye binası yakında hizmete giriyor. Çatısı ve cephesi yeşille donatılacak binada yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlanacak...




Türkiye’nin ilk yeşil kamu binası olma özelliğini taşıyan Küçükçekmece Belediye binası yakında hizmete giriyor. Çatısı ve cephesi yeşille donatılacak binada yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlanacak. 


Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi Arena Mega’nın ardından Türkiye’nin yeşil-doğa dostu ilk kamu binası olan Küçükçekmece Belediye binası da hizmete giriyor. Belediye Başkanı Aziz Yeniay, yıllardır hayalini kurduğu belediye binasının tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Yeniay, yeni belediye binasını ‘Kendi enerjisini kendi üretecek. Çevreye zarar vermeyen akıllı bir bina olacak. Su, elektrik ve benzeri giderlerden yapılacak tasarruflarla kendi maliyetini 3 yıl gibi bir sürede çıkartacak” şeklinde tanımladı.   


ÇATISINDA SARNIÇ OLACAK 


Bina inşaatında kullanılan tüm malzemelerin doğal ve geri dönüşüme uygun olduğunu belirten Yeniay binanın artılarını şöyle sıraladı: “AKOS dijital arşivleme sistemiyle bürokratik işlemlerde kullanılan kağıt miktarı en aza indirilecek. Binanın 1 yılda atmosfere yayacağı CO2 gazı yüzde 34 daha az olacağı için bir yılda 54 bin ağaç kesilmekten kurtulacak. Çatısındaki 250 m3’lük sarnıçta biriken yağmur suyu, peyzaj alanlarının sulamasında kullanılacak. Buz depolama sistemiyle elektrik fiyatının düşük olduğu gece tarifelerinden yararlanılarak buz üretilecek. Bu buzlar da tanklarda depolanarak gündüz klima sisteminde soğutma amacıyla kullanılacak. Mekanik terasta konumlandırılmış 39 adet yaklaşık 100 m2’lik alana sahip güneş panelleriyle de sıcak su temini yapılacak.” 


Ercan Öztürk/Akşam


Geri Dön