19 / 04 / 2024

Kültür merkezi olacak yapılar!

Kültür merkezi olacak yapılar!

Serkan Taycan, Türkiye ve Fransa'daki endüstriyel yapıların fotoğraflarını çekiyor. Taycan, bu yapıların kültür merkezi olabileceğini söylüyor. Serkan Taycan'ın fotoğraf sergisi Galata'dan Karaköy'e inen şžair Ziya Paşa Yokuşu, Hamursuz Fırını'da açıldı..



Galata'dan Karaköy'e inen şžair Ziya Paşa Yokuşu'nda bulunan beyaz avlulu Hamursuz Fırını'nın önünden geçen çoktur. Ancak çoğu kişi buranın, 1920'lerde inşa edilmiş özel bir fırın olduğunu bilmez. Musevi cemaatinin Hamursuz Bayramı'nda yenen mayasız çörekleri üreten bu fırın, uzun yıllar boyunca, sofralara taze çörek yetiştirmiş. Ancak, kentteki değişimle birlikte iki yıl önce üretim azalmış ve kısmen durdurulmuş. şžimdi ise kendisi de bir endüstriyel kültür mirası olan bu özel mekan, Marsilya (Fransa) ve İstanbul'daki endüstriyel kültür miraslarının fotoğraflarından oluşan bir sergiyi ağırlayarak, ilk kez sanat için kapılarını açıyor.

OSMANLI'DA DA VARDI
Fotoğrafçı Serkan Taycan'ın çektiği 30 fotoğraftan oluşan 'Ex-change, İstanbul- Marsilya: Endüstri Mirasını Görünür ve Anlaşılır Kılmak' başlıklı sergi, çEKÜL'ün katkısıyla düzenleniyor ve serginin küratörlüğünü Ruşen Aktaş üstleniyor. Sergi, bu iki liman ve endüstri kentinin unutulmuş fabrika, tersane ve gazhanelerinde geziniyor. Beykoz Deri Fabrikası, Marsilya Doğu Sanayi Bölgesi, Hasanpaşa Gazhanesi, Saint Louis şžeker Fabrikası bu mekanlardan birkaçı. Sergi için İstanbul ve Marsilya'da bolca fotoğraf çekimi yapan Taycan, çalışması sırasında Osmanlı'da da benzer yerlerin fotoğraflandığını keşfetmiş: 'Sultan Abdülhamid iktidarı döneminde hazırlattığı binlerce fotoğraftan oluşan albümlerde bu konulara da yer vermiş. Yedikule Gazhanesi'nin açılışından Tersane-i Amire'den imparatorluk sınırları içerisindeki birçok sanayi tesisine ait fotoğraflar Abdülhamid albümlerinde var. Aralarında dönemin ünlü fotoğrafçıları Abdullah Kardeşler, Pascal Sabah gibi isimlerin de karelerinin bulunduğ u bu ısmarlama albümler, British Museum ve Londra Ulusal Kongre Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Sarayı'nda mevcut' diyor. Taycan ayrıca, mekanların toplumsal hafızada yer ettiğine ve topluma geri kazandırılması gerektiğine dikkat çekiyor: 'Bu yerler, müze, kültür merkezi gibi çeşitli şekillerde değerlendirilerek halkın kullanımına açılmalı.' Sergi, 17 Nisan'a dek görülebilir. Hamursuz Fırını, şžair Ziya Paşa Yokuşu, No: 13, Kuledibi/ Galata
Sabah/FİSUN YALçINKAYA

 


Geri Dön