19 / 04 / 2024

Kültür varlıklarının restorasyonu için hazırlık yapılıyor

Kültür varlıklarının restorasyonu için hazırlık yapılıyor

Yakup Vatan, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu için belediyelerin son yıllarda önemli projeler hazırladıklarını belirtti



İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yakup Vatan, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı
payından kaynak kullanmak isteyen belediyelerin hazırladıkları projelerin bu ay içerisinde değerlendirilerek sonuçların açıklanacağını belirterek, fonda 2005 yılından bu yana 59 milyon liranın toplandığını ve projelere 32 milyon liralık katkı sağlandığını söyledi.

Yakup Vatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu için belediyelerin son yıllarda önemli projeler hazırladıklarını belirterek, tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki dükkanların cephe yenilemeleri, tarihi havagazı fabrikasının restorasyonu, Oteller Sokağı'nın yenilenmesi gibi çalışmaların bunlardan bazılar olduğunu kaydetti.

Ödemiş Birgi, Tire gibi metropol dışında kalan ilçelerde de çok sayıda taşınmaz kültür varlığının, 2005 yılında hayata geçirilen taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına dair fondan yararlanılarak ayağa kaldırıldığını ifade eden Vatan, şu bilgileri verdi:

"Yönetmeliğe göre her yıl 2 dönem halinde belediyelerin hazırladıkları projeler değerlendiriliyor. Ocak ayında müracaatlar alınıyor, şubatta değerlendiriliyor. Yakında değerlendirme toplantısı var. Haziran'da da ikinci
müracaatlar olacak ve temmuz ayında açıklanacak. Valimizin takdir ettiği oranda destek veriyoruz, üstünü belediyeler kendileri karşılıyor."

Fonda, 2005 yılında para birikmeye başlandığını ve bugüne kadar yaklaşık 59 milyon lira biriktiğini dile getiren Vatan, belediyelerin 129 projesine 32 milyon lira destek sağlandığını bildirdi.

Fondan, Özel İdarelerin de yararlanması amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Vatan, belediyelerin görev alanları dışındaki kültürel eserlerin restorasyonu için İl Özel İdarelerinin de bu fondan yararlanması
gerektiğini ifade etti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve bu kanunun yönetmeliğinde, toplanan kaynağın belediyeler tarafından kullanılabileceğinin yer aldığını, Özel İdarelerle ilgili yasada açıklık bulunmadığını anlatan Vatan, şöyle devam etti:

"İzmir İl Özel İdaresi olarak bir çalışma başlattık ve bu paydan Özel İdarelerinin de kaynak kullanabilmesi yönünde çalışmalar yaptık. Hazırladığımız taslakları Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdik. Bakanlık bizi haklı buldu ve belediye sınırları dışında eski eserlerin de restorasyonunun İl Özel İdareleri tarafından yapılabileceğine hükmetti. Bu fonun yüzde 30'unun İl Özel İdareleri tarafından kullanılabileceğine karar verdi. Bundan sonra belediyelerin görev alanına giren ama belediyeler tarafından tercih edilmeyen bir projeye destek verilebileceği gibi belediye sınırları dışında tarihi kültür varlıklarının korunması için Özel İdarelere yetki verilmiş oldu. Yönetmelik yakında çıkacak."
AA


Geri Dön