16 / 04 / 2024

Kurbağalıdere'de kanalizasyon boruları kesildi, atık sular denize dökülüyor!

 Kurbağalıdere'de kanalizasyon boruları kesildi, atık sular denize dökülüyor!

İstanbul Kadıköy'de ıslah çalışması yapılan Kurbağalıdere'de kanalizasyon borularının kesilmesiyle dereye karışan atık su denize dökülüyor. Kanalizasyon sularının denize karışmasıyla Kadıköy sahillerindeki koli basili miktarında ciddi bir artış gözlendi.



İstanbul Kadıköy'de ıslah çalışması yapılan Kurbağalıdere'de kanalizasyon borularının kesilmesiyle dereye karışan atık su denize dökülüyor. Kanalizasyon sularının denize karışmasıyla Kadıköy sahillerindeki koli basili miktarında ciddi bir artış gözlendi. Kadıköy Belediyesi'nin yaptığı tahlil sonuçlarına göre koli basili değerleri' olması gereken seviyenin 60 ila 300 katına çıktı. Uzmanlar denize girilmemesi çağrısında bulunuyor. 


YASAL DEĞİL 


Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) da dereden aldıkları numunelerle tahlil yapıyor. ÇMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kahraman, atık suların arıtılmadan dere kanalıyla denize akıtılmasının yasal olmadığını belirtti. Kurbağalıdere'nin yerleşim içinde yer aldığına dikkat çeken Kahraman, kanalizasyonun dereye karışmasının bölge sakinlerinin sağlığını da tehdit ettiğini dile getirdi. Kahraman, bir an önce atık suya kanallar vasıtasıyla İSKİ'nin Kadıköy arıtma tesisinde ön arıtma yapılması gerektiğini belirtti. 


ACİL ÖNLEM ALINMALI


 Kuşdili Platformu da Kurbağalı. dere'ye atık su karışması üzerine harekete geçti. Platform üyesi 4 Üzeyir Uludağ, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ'nin yaptığı ıslah çalışmasının 2015'te biteceği söyleniyor. Ancak o zamana kadar beklenemeyecek ciddi bir durum söz konusu. Kurbağalıdere'de şu an onaylı bir proje yok. Bir sonraki adım belirlenmeden orada bir çalışma yürütülüyor. Açık kanalizasyon ile dereye dökülen atık su insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Şu anda hiçbir canlının Kurbağalıdere'de yaşaması mümkün değil. Acil önlem alınmalı" diye konuştu. Kurbağalıdere'de kanalizasyon borularının kesilmesiyle dereye karışan atık su Kadıköy sahilindeki koli basili değerlerinde ciddi artış yarattı. Denize girilmemesi için uyaran uzmanlar, acil önlem alınması gerektiğini belirtiyor. 


Birgün


Geri Dön