25 / 04 / 2024

Küresel gıda maliyetleri coştu! Buğday fiyatı 1000 dolara yaklaştı!

Küresel gıda maliyetleri coştu! Buğday fiyatı 1000 dolara yaklaştı!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte Karadeniz bölgesinde tahıl ihracatı durdu. Karadeniz bölgesi ticaretindeki aksama ise buğday fiyatlarını yükseltti. İşte küresel gıda maliyetlerinde son durum...



Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte Karadeniz bölgesinde tahıl ihracatı durdu. Karadeniz bölgesi ticaretindeki aksama buğday fiyatlarını artırdı. İşte buğday fiyatında son durum...

Buğday ve mısırın ülkemizdeki en büyük ihracatçısı olan Rusya ve Ukrayna alımlarını durdurdu. Rusya ve Ukrayna, küresel buğday ihracatının %29'unu, dünya mısır arzının %19'unu ve dünya ayçiçek yağı ihracatının %80'ini oluşturmaktadır. Buğday fiyatı son altı ayın en yüksek seviyesine çıktı. 

Küresel gıda maliyetleri coştu! Buğday fiyatı 1000 dolara yaklaştı!

TARIM FİYATLARINDA DALGALANMA

Tarımsal emtai fiyatlar Şubat ayında yaklaşık %23 artarak 2015'ten bu yana en büyük aylık kazancını kaydetti. Tahıl ve yağlı tohum üretilen bölgelerde iklimsel durumlardan dolayı elveriş zorlaşırken Mart ve Mayıs aylarında yağışın beklenmesi heyecanlandırıyor. Bu yıl ve gelecek yıl arasında emtia üretiminin toplam değerinin %6 azalarak 76 milyar dolara düşeceği tahminler arasında.

YENİ ÜRETİCİ RİSK ALMIYOR

Üreticiler, gemi kiralama ve sigorta ettirmenin ekstra maliyetini ödemek istemiyor. Tarımsal emtia fiyatlarında belirsiz dalgalanmaların ne kadar devam edeceği bilinmiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön