19 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda Fed heyecanı!

Küresel piyasalarda Fed heyecanı!

Küresel pay piyasaları, açıklanan üçüncü çeyrek bilançoları ve enflasyon endişeleri arasında Asya borsaları dışında alış ağırlıklı bir seyir izlerken, önümüzdeki hafta gözler merkez bankalarının faiz kararları ilk sıralarda olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi. İşte detaylar…



ABD'de makroekonomik verilerde görülmüş olan yavaşlama, enflasyonda yükseliş eğiliminde sona yaklaşıldığı ile ilgili belirtiler ve beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş olan şirket karlılıkları yatırımcıların risk iştahını çoğalttı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) söz konusu olan veriler sonrası para politikası adımlarında aralık toplantısı itibarı ile birlikte yavaşlamaya gideceğine yönelik beklentiler güç kazanırken para piyasalarındaki fiyatlamalarda önümüzdeki haftaki toplantıda da 75 baz puan faiz artırımına kesin gözü ile bakılıyor.

Fed'in aralık toplantısı ile ilgili beklentiler, yüzde 51 ihtimal ile 50 baz puan, yüzde 41 ihtimal ile de 75 baz puanlık faiz artırımı biçiminde fiyatlanıyor.

Fed'in karar metnindeki ayrıntılar ve aynı zamanda Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantısının ardından yapacağı açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması düşünülüyor.

ABD'de söz konusu haber akışı ile ilgili tahvil faizlerindeki 12 haftalık yükseliş sona ererken ABD'nin 10 senelik tahvil faizi ile üç aylık hazine bonosunun getirisi arasındaki fark ise Şubat 2020'den bu güne ilk kez sıfırın altına indi. Bu durum ise Fed'in çalışmalarında önümüzdeki dönem için resesyon sinyali olarak kabul edilmekte.

Brent petrolün varil fiyatı bu hafta yüzde 2,6 değer görürken 94 dolara çıkarken, altının ons fiyatı da haftayı yüzde 0,8 azalış ile 1.645 dolardan bitirdi.

Küresel piyasalarda Fed heyecanı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön