24 / 04 / 2024

Kuruçeşme'deki eski binanın yerini kaçak yapı aldı!

Kuruçeşme'deki eski binanın yerini kaçak yapı aldı!

Almanlara ait Armona Denizcilik şirketi, Beşiktaş Kuruçeşme'de Devlet Malzeme Ofisi'nin lojmanı olarak kullanılan iki katlı ikiz binaları satın aldı



Uzun yıllar Devlet Malzeme Ofisi'nin lojman olarak kullandığı, koruluk alanın hemen bitiminde yer alan iki bina, Almanlara ait Armona Denizcilik A.Ş tarafından satın alındı. Şirket, iki katlı bina ile ilgili olarak Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne başvurdu ve 11 Haziran 2007 tarihinde basit onarım izin aldı.

Badana-boya ve içinde değişiklik öngören izin sonrası, bina yeşil brandalarla çevrildi. Boğaziçi imar planlarına göre yıkıldığı takdirde koruya katılma şerhi bulunan bina, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayı alınmadan temelden yıkıldı. Eski binanın arsasında çelik konstrüksiyon olarak yeni baştan 4 katlı ikiz binalar inşa edildi.

Çivi çakılmasının dahi izne tabi olduğu, yeni bina yapılmasının kesinlikle yasak olduğu bölgede yapılan binalar, yeşil branda kaldırılınca ortaya çıktı. Basit onarım izni veren Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları incelemede, kanuna aykırı olarak kaçak inşaat yapıldığı tespit edildi. 9 Mayıs 2008 tarihinde yapı tatil tutanağı düzenleyen ekipler, inşaatı mühürledi.

Kaçak inşaatın ilgilileri hakkında 23 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nce  2 Eylül 2008 tarihinde binanın ruhsata aykırı bölümleri için yıkım kararı alındı. Ancak karara rağmen inşaat hakkında herhangi bir yıkım işlemi gerçekleşmezken, 4 katlı binaya taşınmak için şirket iç dekorasyon yaptırıyor.
Ercan SARIKAYA/Gazete Habertürk


Geri Dön