20 / 04 / 2024

Kütahya'da 15. yüzyıldan kalma mescit ibadete açıldı!

Kütahya'da 15. yüzyıldan kalma mescit ibadete açıldı!

Kütahya'da Balıklı Mahallesi Kapandere Sokak üzerinde bulunan mescit,15. yüzyıldan kalma Şeyh Muslihiddin Mescidi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kütahya Belediyesi tarafından restorasi yapılarak hizmete açıldı...



Balıklı Mahallesi Kapandere Sokak üzerinde bulunan mescit, 15. yüzyılın başlarında inşa edildikten sonra 17. yüzyılda Şeyh Muslihiddin Efendi tarafından Halveti Tekkesi olarak kullanıldı.


Özel bir mimariye sahip olan mescit, kare planlı ve yüksek kasnaklı merkezi kubbeyle inşa edilmiş. Mescidin yanlarında tonozlu iki mekan ve güneyde tonoz örtülü mescit bölümünden oluşur. Yapımında ise moloz taş, kesme taş ve tuğla malzeme kullanılmış.


Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, mescidin aslına uygun bir şekilde restore edilerek kullanıma açtıklarını söyledi.


Mescidin daha çok cuma namazlarında kullanılacağını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:


''Bu mekan daha önce mescit olarak, sonra da Şeyh Müslihiddin Efendi dergahı olarak kullanılmış. Belli bir dönem atıl kalmış. Daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü ve belediyemiz tarafından restore edildi. Biz de burasını, mahallenin özellikle cuma namazlarında yaşanan yoğunluğa çözüm olması adına hizmete açtık. Cuma namazları dışında özellikle annelerimizin, bacılarımızın kullanacağı ve İl Müftülüğümüzün bünyesinde Aile İrşad Merkezi olarak hizmet verecek. Mekanımızın hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere de teşekkür ediyorum.''


İl Müftü Vekili Nihat Kök de mescidin atıl vaziyetten kurtarılıp hizmete açıldığı için mutlu olduğunu ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.


Açılışa Belediye Başkanı Mustafa İça, AK Parti İl Başkanı İshak Gazel, siyasi partilerin belediye başkan adayları ve vatandaşlar katıldı.


AA


Geri Dön