26 / 04 / 2024

1944 yılında tarihi İbrahimağa Hamamı yıktırılacak!

1944 yılında tarihi İbrahimağa Hamamı yıktırılacak!

1944 yılında Belediye tarafından satın alınan 15. yüzyıldan kalma tarihi İbrahimağa Hamamı yıktırılacakmış. Atatürk Bulvarı'nın Aksaray'a uzanan kısmında yol ortasında kalan hamam, Hasan Ali Yücel'in emriyle yıktırılacakmış.



1944 yılında tarihi İbrahimağa Hamamı yıktırılacak!


İbrahimağa Hamamı


Maarif Vekaleti hamamın yıktırılmasına müsaade etti


    Saraçhanebaşı'ndaki meşhur İbrahimağa Hamamı, Belediye tarafından sahiplerinden satın alındığı halde, Eski Eserleri Koruma Komisyonu tarafından yıktırılmasına müsaade edilmiyordu. Komisyon, binanın on beşinci asır Bursa Türk mimarisinden kalma bir numune olduğundan ve bu bakımdan muhafazası icap ettiğinden bahsediyordu. Halbuki diğer mütehassısların yaptıkları tetkikat neticesinde hamamın o derece büyük bir kıymeti olmadığı anlaşılmakla beraber dış manzarası da çok çirkin olduğundan, Atatürk Bulvarı'nın Aksaray'a uzanan ikinci kısmının önünü kapatmaktadır. Vali ve Belediye Reisi Dr. B. Lütfi Kırdar'ın pek yerinde teşebbüsüyle Maarif Vekili B. Hasan Ali Yücel de binanın muhafazası icap etmeyeceğini takdir etmiş ve yıktırılmasına emir vermiştir. 

    Şimdi Belediye Fen Heyeti binanın yıktırılması için bir keşifname hazırlamaktadır. Yakında yıkılma işi ve enkazı bir müteahhide ihale edilecektir. 

    Bulvarın Saraçhanebaşı ile Aksaray arasındaki kısmının inşaatına devam edilmektedir. Caddenin Cumhuriyet Bayramı'na kadar tamamlanarak açılma törenin yapılması düşünülüyordu. Fakat karartma münasebetiyle amelenin geceleri çalışamaması yüzünden, inşaatın ancak teşrinisani sonunda tamamlanması mümkün olacaktır. Caddeye konulacak elektrik direkleri bugünden itibaren dikilmeye başlanacaktır.


Akşam 11 Teşrinievvel (Ekim) 1944



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön