26 / 04 / 2024

1938 yılında Karakaş ve Eminönü hanları yıktırılacak!

1938 yılında Karakaş ve Eminönü hanları yıktırılacak!

1938 yılında Eminönü Meydanı'nı genişletmek için meydanda bulunan Karakaş ve Emimönü hanları istimlak edilerek yıktırılacakmış. İstimlak edilecek hanlardan Karakaş Han'ı 34 bin liraya istimlak edilmiş.



1938 yılında Karakaş ve Eminönü hanları yıktırılacak!


Karakaş ve Eminönü hanları derhal yıktırılacak


Belediye, istimlak bedelinde uyuşulan emlaki diğerlerinden evvel yıktırmaya karar verdi


    Eminönü Meydanı'nı açmak üzere yapılan istimlak işlerine muayyen bir program dahilinde devam ediliyor. Valide Han'ın yıktırılması işi haziran nihayetinde neticelenecektir. 

    Yeni Cami'nin önünü kapayan Balıkpazarı Caddesi'nin sağ ve sol kısmında bulunan dükkanların, mağazaların istimlak işleri de bitmek üzeredir.


1938 yılında Karakaş ve Eminönü hanları yıktırılacak!


Belediye, şimdiye kadar ilk önce Valide Han'ının bulunduğu adayı, sonra Balıkpazarı ağzını teşkil eden binaları, bundan sonra da Köprüye nazaran meydanın sol tarafını teşkil eden adayı ve en nihayet de kemere bitişik olan adayı kaldırmak için bir sıra takip etmeye karar vermiştir. 

    Fakat bu emlak arasında Belediyece takdir edilen kıymetler itirazsız olarak kabul edildiği için derhal istimlak edilecek olanlar bulunduğu gibi, istimlak bedeline itiraz vaki olduğundan mahkemeye intikal edecek istimlak muameleleri de vardır. Kıymetlerine itiraz edilen emlakın istimlak muamelelerinin intacı uzun zaman sürecektir. Belediye, mal sahipleriyle derhal anlaşacak emlakın istimlak muamelelerinin gecikmemesini temin etmek üzere yeni bir usul takip etmeye karar vermiştir. 

    Bu usule göre istimlak haritasına dahil ve istimlak bedellerinde itilaf hasıl olan emlak - istimlak sırasına riayet edilmeksizin - derhal istimlak edilecek ve derhal yıktırılacaktır. Nitekim Eminönü Meydanı'ndaki Karakaş Han'ın da 34 bin liraya istimlak edilmiştir. Bu han, bir gazetenin yazdığı gibi, maliyeye değil, bir şahsa aittir. Bu hanın istimlak muamelesi ikmal edilmiştir. Bundan başka gene bu han sırasında bulunan Eminönü Han'ın sahibiyle de istimlak bedeli etrafında anlaşma olmuştur. 

    Bu muamele de birkaç güne kadar ikmal edilecek ve Karakaş Han'ıyla beraber Eminönü Han'ı da belediye tarafından açılacak arttırma neticesinde bir yıkıcıya verilecektir. Belediye, bu suretle istimlak bedelinde uyuşulan emlakın yıktırılmasına diğerlerinden evvel başlanacaktır.


(1938 yılında Reşat Altın 13 liraya satılıyormuş.)


Akşam 3 Haziran 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön