19 / 04 / 2024

1938 yılında Taksim'de yer altına otopark yaptırılacak!

1938 yılında Taksim'de yer altına otopark yaptırılacak!

1938 yılında İstanbul Belediyesi, Taksim'de yer altında bir otopark yaptırmaya karar vermiş. Taksim Kışlası ve müştemilatının yıktırılmasından sonra yeraltı otoparkı yaptırılması işi Henri Prost'un onayına bırakılacakmış.



1938 yılında Taksim de yer altına otopark yaptırılacak!


Belediye Taksim'de yer altında bir garaj yaptıracak


Garaja meydanda Camlı Köşk'ün karşısına gelen ve genişletilecek olan sokaktan girilecek


    B. Prost'un hazırladığı nazım plana göre İstanbul'da yapılacak işlerin başında Taksim Kışlası ile müştemilatının istimlaki ve kışla arası üzerinde bir sergi binası inşası vardır. Taksim Kışlası ile bu binanın müştemilatını teşkil eden gazino, depo, garajlar vesairenin istimlakine ait tetkiklere başlanmıştır. 

    Taksim Kışlası'nın bulunduğu sahada sergi binası ve teferruatı inşa edilerek, Taksim'de abidenin karşısında tesadüf eden Camlı Köşk Gazinosu ile buradaki binalar tamamıyla kaldırılarak bu kısım meydana ilave edilecektir. Meydan bu suretle biraz genişletildikten sonra -evvelce yazdığımız gibi- meydana bakan Kalmis Apartmanı'nın bulunduğu ada ile Rum kilisesinin önünü teşkil eden binalar da istimlak edilerek kaldırılacaktır.

    Belediye'nin Karaköy'den itibaren Yüksekkaldırım solda kalmak üzere Taksim'e doğru açacağı viyadüklü yolun Taksim'deki başı Kalmis Apartmanı'nın bulunduğu adanın yanındaki sokakta olacaktır. Belediye Taksim Kışlası'nın müştemilatında bir çok otomobil garajları olduğunu göz önüne almış ve işletmek üzere Avrupa'dan getirteceği yeni otobüsler için de modern tesisatı ihtiva eden garajlar tesisi lazım geleceğini düşünerek yıktırılacak gazino ve müştemilatının yerine yer altında büyük bir garaj yapmaya karar vermiştir. 

    Garajın medhali, Karaköy'den Taksim'e doğru açılacak yeni viyadüklü yolun medhalinde bulunacaktır. Garajın planı etrafında belediye fen heyeti tetkikatta bulunuyor. B. Prost'un tasvibinden geçecek olan proje üzerine garajın kaça mal olacağı anlaşılacaktır. Projede garajın kaç otomobil ve otobüs alacağı tespit edilecektir.


Akşam 25 Mayıs 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön