20 / 04 / 2024

1938 yılında Taksim Kışlası istimlak edilecek!

1938 yılında Taksim Kışlası istimlak edilecek!

Meşrutiyet'in ilanı sıralarında bir Fransız şirketine satılan Taksim Kışlası ve müştemilatı 1938 yılında 500 bin liraya istimlak edilecekmiş. Kışla istimlak edildikten sonra yerine yapılacakları Mimar Prost belirleyecekmiş.



1938 yılında Taksim Kışlası istimlak edilecek!


Taksim Kışlası yaz sonunda yıktırılacak


Başvekil dün şehirde yaptığı gezinti esnasında imar planı ile de meşgul oldu


Tiyatrosu, sineması, salonları bulunacak olan sergi binasını Belediye ve Emlak Bankası beraber yaptıracak



    Başvekil B. Celal Bayar refakatinde Hariciye Vekili B. Tevfik Rüştü Aras, Vali ve Belediye Reisi B. Muhiddin Üstündağ olduğu halde dün şehrin İstanbul ve Beyoğlu semtlerinde yaptığı otomobil gezintisinde bilhassa imar planıyla meşgul olmuş ve mahallerinde yaptığı tetkiklerde şehrin alacağı müstakbel şekil etrafında B. Muhiddin Üstündağ'dan izahat almıştır.


1938 yılında Taksim Kışlası istimlak edilecek!

    

    Beyoğlu semtinde yapılan tetkik gezintisinde daimi sergi yeri ve binası üzerinde Başvekil'le Vali arasında görüşmeler olmuştur. Başvekil bu hususta da mahallinde tetkikler yapmıştır. Neticede daimi sergi yeri ve binası meselesi sureti katiyede halledilmiştir. Başvekil B. Celal Bayar dün gece Belgrad'a hareketinden evvel kendisini teşyi edenler arasında bulunan Milli Sanayi Birliği Katibi Umumisi B. Halit Güleryüze: 

    -Daimi sergi binası için size müsait, güzel bir yer buldum, demiştir. 


Taksim Kışlası yıktırılacak


    Belediye'nin, B. Prost tarafından hazırlanan imar planının tatbikine sarf edilmek üzere beş milyon liralık bir istikraz akdedeceğini dün yazmıştık. Bu para ile hemen yapılacak işler arasında Taksim Stadyumu'nun bulunduğu Taksim Kışlası'nın istimlakiyle burada bir sergi binası inşası ve Taksim Meydanı'nın tanzimi vardır. 

    B. Prost'un planına göre, kışla ile yanındaki garaj, Taksim Meydanı'ndaki elektrik sergisi, Camlıköşk ve bu adada bulunan sair gazino ve kahveler tamamıyla istimlak edilecektir. Taksim Kışlası, karşısındaki eski Talimhane Meydanı ile birlikte, meşrutiyetin iptidalarında bir Fransız şirketine satılmıştı. Tapu kayıtları üzerinde yapılan tetkiklere göre, kışla ve müştemilatının beş yüz bin liraya istimlakı kabil olacaktır.

    Kışlanın arka tarafında bugün imalathane, garaj, depo gibi kullanılan bazı binaların vergi kayıtlarına tesadüf edilememiştir. Bu parçalar da dahil olduğu halde, kışla ile bütün müştemilatının nihayet altı yüz bin liraya istimlak edilmesi mümkündür. 

    Tahmin edilen bu kıymet elde bulunan istimlak kanununun hükümlerine göre hesap edilmektedir. Kışlanın sahibi olan Emlak Şirketi, Belediye'nin istimlak kararından evvel kışla ile müştemilatını yıktırıp burasını tapu marifetiyle ifraz ettirse, buradaki arsalara yeniden kıymet konacağından, ileride bu sahanın istimlaki belediyeye daha fazlaya mal olacaktır. Bu sebeple bir an evvel istimlak işine başlanmak isteniyor.

    Belediyenin yapacağı istikraz muamelesi neticelendikten sonra bu hususta derhal faaliyete başlanacaktır. Muhatap yalnız Emlak Şirketi olduğuna göre, istimlak hususunda tebliğe ait kanuni merasim daha kısa bir zamanda tamamlanacaktır. Bu bakımdan, istimlak muamelesinin -istimlak bedeli yüzünden muhakemeye intikal etse bile- birkaç ay içinde ikmal edilerek yaz sonunda kışla ile müştemilatının yıktırılmasına başlanacağı tahmin ediliyor. 

    Taksim Kışlası ile müştemilatının sahasında yapılacak sergi binasının planı da B. Prost tarafından hazırlanacaktır. Sergi binası geniş ve güzel olacak. Tiyatro, sinema, istirahat salonlarını da ihtiva edecektir. Büyük balolar burada verilebilecektir.


(1938 yılında Reşat Altın 13 liraya satılıyormuş.) 


Akşam 9 Mayıs 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön