25 / 04 / 2024

Kütahya'da inşaat sektörü hızlandı!

Kütahya'da inşaat sektörü hızlandı!

'Bursa inşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Başkanı Mehmet Tekin, bölgedeki inşaat sektörüne ilişkin yatırımları anlattı. Tekin, ilçedeki kentsel dönüşüm ve imar çalışmalarını değerlendirdi.



İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Başkanı Mehmet Tekin hava mania planının düzeltilmesi ile birlikte inşaat sektöründe canlanma olduğunu ifade etti. Tekin " Kütahya'da Hava Er Eğitim Tugayı ve Altıntaş'ta olmak üzere iki havalimanımız var. İki havalimanın olması Kütahya için avantaj. Hava mania denilen ve bizimde uymamız gereken şartlar vardı. Kütahya Belediyesi bu konuyu aştı. Şuanda hava mania ile ilgili Kütahya bir sıkıntı yok. Belli noktalarda sıkıntılar olabiliyor ancak bunlarda meclis kararı ile aşıldı. İnşaat yapmak isteyen vatandaşımızın şuanda hava mania planı ile ilgili bir engeli kalmadı. Hava mania planı ilk çıktığında bir takım zorlayıcı unsurlar vardı. Sorunun çözlüme sürecinde inşaatlar bekledi ancak şuanda bu sıkıntı ortadan kalktığı için inşaat sektörü de hızlandı" dedi. 


DENETİMLER SIKI YAPILIYOR 

Yeni deprem yönetmeliği ve denetim firmalarının kurulması ile birlikte inşaat kalitelerinin arttığını söyleyen Tekin " bazı vatandaşlarımız evini yıkıp yenisini yapmaya kentsel dönüşüm diyor. Kentsel dönüşümü ile ilgili Kütahya Belediyesinin çalışması var. Bu yapılan yenilemedir. 1999 depremi öncesi ruhsatlı yapılar şu anki deprem yönetmeliğine uygun değil. Uygun olmadığı için vatandaşlarımız mevcut binasını yeniden yapabiliyor. İmar durumlarında kat artışı yok. Bu kentsel dönüşüm değil. Kentsel dönüşüm denilen olay çok daha farklı. İmar planlarının değişmesi, alt yapı hizmetlerinin yapılması, katlarının artması farklı bir olay. Vatandaşlarımız yeni deprem yönetmeliği şartlarına göre yeniliyor. Bu güzel bir gelişme. Arz talep dengesi oluşuyor. 1999 depremi öncesi Kütahya'da hazır beton santralleri yoktu. 


Şimdi var. Betonun kalitesi gelişti. Kullanılan demir nervürlü demir oldu. İnşaat malzemeleri daha kaliteli hale geldi. Böyle olunca daha güvenli binalar yapılmaya başlandı. Yapı denetim firmaları kuruldu. Denetim firmaları ile ortaklaşa çalışıyoruz. Denetim firmaları da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Belediye tarafından denetleniyor. Buda inşaatların kalitesini yükseltiyor. Mimarlarımızda görselliğe daha fazla önem vererek daha güzel bina cepheleri yapıyorlar. Buda Kütahya'nın çehresinin değişimine katkı sağlıyor" dedi. 


TOKİ ÜRETİMLERİNE KARŞIYIZ 

Toki'nin yaptığı konutlara belli ölçüde karşı çıktılarını ifade eden Mehmet Tekin "inşaat sektörü Kütahya'ya belli ölçüde ekonomik olarak katkı sağlıyor. Biz inşat mühendisleri ve müteahhitler olarak biraz Toki'nin yapmış olduğu imalatlara karşı çıkıyoruz. O da bir ihtiyaç. Devletimizin hükümetimizin bir politikası olabilir. Ancak biz şunu diyoruz. Kütahya'da bizler çalışıyoruz. Bu tür işleri bizlerde yapabilirsek daha güzel olur. Tabi ki ekonomik şartlar vatandaşın istekleri Toki konutlarını da gündeme getiriyor. Bu minimum seviyede olursa ve yerel firmalar ile birlikte çalışma olursa yerelde ki firmalarda kazanacaktır. Bizler malzememizi Kütahya'dan alıyoruz. Paramız Kütahya'da kalıyor" dedi. 



Yeni Kütahya


Geri Dön