19 / 04 / 2024

Kuzey Kore'de Mallima Speed yükseliyor!

Kuzey Kore'de Mallima Speed yükseliyor!

Mallima Speed isimli gökdelen projesi ismini mitolojik bir kanatlı attan alıyor. Efsaneye göre bu at çok uzak mesafeleri olağanüstü bir hızla kat edebiliyor.



Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, yeni bir gökdelen projesinin startını verirken, şöyle dedi: "Bu proje Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ruhunun, ABD emperyalistlerinin ve takipçilerinin bütün yaptırımlarına ve baskılarına rağmen ayağa kalktığının göstergesidir." 

Mayıs ayında Kim Jong Un'un başkanı olduğu İşçi Partisi 36 yıl sonra 7. Kongre'sini yapmış ve bu vesileyle bütün dünyadan gazeteciler çağrılmıştı. Bu ziyaret, dünyanın ilgisini Kuzey Kore'de hayatın nasıl olduğuna yöneltti. 


Burada en çok ilgi çeken ayrıntılardan birisi de, başkent Pyongyang'ın gökdelenlerle dolu oluşuydu. AP'nin dün yayınladığı habere göre, Kim Jong Un bu türlü projeleri Kuzey Kore'nin 'her şeyi yapabileceğine' dair inancı halkına aşılamak için kullandığı ifade ediliyor. 


Hızlı çalışmak şart 


Mallima Speed isimli gökdelen projesi ismini mitolojik bir kanatlı attan alıyor. Efsaneye göre bu at çok uzak mesafeleri olağanüstü bir hızla kat edebiliyor. Kuzey Koreli işçiler de bu gökdeleni bitirebilmek için günde 14 saat çalışıyorlar. 

'Hız kampanyası' olarak adlandırılan bu projelerden biri de "Gelecek Caddesi" isimli rezidans ve lüks ofislerle dolu bir emlak projesiydi. Bu proje ülkedeki bilim insanlarına adanmıştı. 

Bu bölgede inşa edilen yeni şehir, aynı zamanda ülkenin nükleer silah çılgınlığına da atıf yapıyor. Bölgenin merkezindeki bir yapı atom şeklinde tasarlanmış ve etraftaki bazı yapılar da geceleri neon atomları gibi parlayacak şekilde giydirilmiş. 


Babadan oğla inşaat 


Kim Jong Un'ın babası Kim Jong II de, büyük binalara tutkunluğuyla biliniyordu. 105 katlı piramit şeklindeki Ryugyong Otelini bitirmeyi başaramasa da, Kim II Sung Meydanı'ndaki yüksek katlı apartmanlar hâlen Kuzey'in en görkemli manzaralarından birini oluşturuyor. 

2012'de tamamlanan bu kısmın modern görünüşü sebebiyle bazılara buraya "Küçük Dubai" derken, başkaları da Manhattan'dan ilhamla "Pyonghattan" ismini uygun görmüş. 

Başkentin yeni inşa edilen kısmı ise 70 katlı dev apartmanların yanı sıra ortalama 30,40 ve 50 katlı binalardan oluşuyor. Burada yaklaşık 3 bin daire inşa ediliyor. Ayrıca sağlık ocağı, anaokulu, çamaşırhane, postahane ve diğer sosyal hizmet binaları bulunacak. 


Enerji ve ekonomi 


Kim Jong Un, burayı "yeşil cadde" olarak adlandırıyor zira ışıklandırma ve havalandırma sistemleri tamamen güneş enerjisiyle ve jeotermal enerjiyle çalışıyor. Elbette bunun bir sebebi de Kuzey Kore'de enerji açığının olması. Bu sebeple pek çok apartmanda güneş enerjisi kullanımı yaygın. Fakat çok yüksek katlarda yaşamak, enerji açığı sebebiyle bazen asansörlerin çalışmaması sebebiyle riskli. 

'Hızlı inşaat projeleri', ekonominin canlandırılması ve böylece lidere sadakat sunulması adma bir çözüm sadece. Soğuk Savaş döneminde pek çok Sovyet bölgesinde de görülen bir uygulama.




Yeni Hayat


Geri Dön