29 / 03 / 2024

Kuzu Grup Suriye'de AVM ve otel yatırımı yapacak

Kuzu Grup Suriye'de AVM ve otel yatırımı yapacak

Kuzu Grup Suriye'de 500 milyon dolarlık AVM ve otel yatırımı yapacak



Gelecek 3 yıl boyunca yurtdışındaki işlere ağırlık vereceğini söyleyen Kuzu Grup Başkanı Gökçen Kuzu, "5 milyar dolar cirolu, Suriye'nin Sabancısı diye anılan Şam Holding ile ortak olmak üzereyiz. 500 milyon dolarlık AVM ve otel yatırımımız olacak" dedi.

İran'da yapacağı 100 bin konutluk dev projeyle gündeme gelen Kuzu Grup, Ortadoğu'ya odaklandı. Şirketin Başkanı Gökçen Kuzu, yalnız İran'dan değil, Irak, Yemen, Suriye'den de çeşitli iş teklifleri aldıklarını belirterek, bunlardan  biri ile ilgili olarak el sıkışmak üzere olduklarını açıkladı. "Suriye'nin Sabancısı olarak adlandırılan Şam Holding ile ortak yatırım planlıyoruz" diyen Kuzu, alışveriş merkezi (AVM) ve otelden oluşan karma bir proje üzerinde konuşulduğunu söyledi. Kuzu, "Çok büyük ihtimalle gerçekleşecek olan bu proje 500 milyon dolarlık bir yatırım. Ağustos ayında inşaata başlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de yatırıma çağırıyor
Kuzu, Başbakanlık düzeyinde gerçekleştirilen yurtdışı seyahatlerinde özellikle komşu ülkelerin öne çıktığını ve bu sayede olumlu iş görüşmeleri yapılabildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Şam Holding ile de böyle tanıştık. Bizimle ortaklık kurmak istediler. Yılda 5 milyon dolar ciro yapan ve asıl işi petrol ile enerji olan bir holding. Bunun dışında, perakende, turizm ve inşaat faaliyetleri de var. Şimdi onları Türkiye'de de birlikte yatırım yapmaya çağırıyoruz. Sıcak bakıyorlar. Yalnız Şam Holding değil, iletişime geçtiğimiz tüm şirketleri buraya çekmeye çalışıyoruz." İran'da yapacakları yatırımın çok büyük önem taşıdığını ve vakitlerinin az olduğunu da dile getiren Kuzu, şunları söyledi: "Toplamda 5 milyar dolarlık bir yatırımla 100 bin konut inşa edeceğiz. Yalnızca 3.5 yılda tüm proje tamamlanacak. Bu çok kısa bir süre ve çok çalışmalıyız. İlk etap olan 20 bin konut 1 yılda bitmek zorunda. Yatırımın bu kısmı da 700 milyon doları buluyor. Yalnız konut değil, hastane, camii, AVM, okul gibi tüm yaşam merkezlerinin olacağı dev bir site kuracağız.

Krizde bitmiş konut satıldı biz de stoklarımızı erittik
Tüketicinin krizde risk almak istemediğini ve ev alacakların tamamlanmış konutlara yöneldiğini belirten Gökçen Kuzu, 2009 yılı boyunca Spradon, Divan Residence, Park Vadi gibi satışların devam ettiği projelerde bin daire sattıklarını söyledi. "Bu sayede stoklarımızı da ertimiş olduk. Kriz bize yaradı" diyen Kuzu, Bahçeşehir'de yeni Spradon'lar inşa edeceklerini kaydetti. Kuzu, hazirandan sonra konut fiyatlarında bir miktar artış beklediğini de sözlerine ekledi.

İran'a 30 bin Türk işçi götürecek
Kuzu Grup'un 3 bin 500 kişiye istihdam sağladığına değinen Gökçen Kuzu, 100 bin konutluk İran projesi kapsamında, tüm işgücünü Türkiye'den sağlayacaklarını belirtti. Kuzu, ilkk etapta 5 bin kişilik bir işe alım gerçekleştireceklerini ifade ederek, "Bu sayı proje ilerledikçe 30 bine kadar çıkacak" dedi. Cezayir'deki iki ayrı şantiyede taahhüt işlerinin devam ettiğini ve bu yıl tamamlanacağını kaydeden Kuzu, kısa süre önce Yemen'e bir heyet gönderdiklerini ve buradaki teklifleri değerlendirmeye aldıklarını da belirtti.

Balgat'a gökdelen prjesi
Bu yıl Türkiye'de başlamayı planladıkları projeler arasında Halkalı'daki 800 konutluk inşaat ve  Ankara  Balgat'taki rezidans ile otel kulesi olduğunu kaydeden Gökçen Kuzu, "Ankara'da 100 metreyi bulacak bir yüksekliğe çıkacağız. Yatırım miktarı ise 1 milyar doları bulacak" dedi. Enerji yatırımları arasında da Şırnak'ta bir hidroelektrik santralı kurma girişimi olduğunu hatırlatan Kuzu, "240 megavatlık santral için lisans alıp 400 milyon dolarlık yatırıma başlayacağız" dedi.
Menekşe Ataselim / Habertürk

Geri Dön