29 / 03 / 2024

Las Vegas'ta 16 büyük otel ve kumarhane inşaatı beklemede

Las Vegas'ta 16 büyük otel ve kumarhane inşaatı beklemede

Kumar cenneti Las Vegas küresel ekonomik kriz nedeniyle eski ihtişamlı günlerini mumla arıyor.



Çölün tam ortasında bir ışık yumağı. Serap görmüyoruz... ABD'nin Nevada Eyaleti'ndeki kumarın ve ışıkların sembolü olarak bilinen Las Vegas'a akşam saatlerinde ulaşıyoruz. 1980'lerin başında Wall Street'in Mojave Çölü'ndeki finansal potansiyeli görmesi ile adeta turizm yatırımlarının birbiri ile yarıştığı Las Vegas, son 20 yılda ABD'nin en hızlı gelişen şehirlerinin başında geliyor. 460 bin olan şehir merkezindeki nüfus metropolitan bölgesi ile birlikte 2 milyonu buluyor. Her yıl milyonlarca turistin akın ettiği 'Günah Şehri'nde (Sin City) kriz öncesindeki dönem adeta mumla aranıyor.

KAZANMAK ZORLAŞTI
Kumar gelirlerinin ortalama yüzde 14 düştüğü Las Vegas'ta turist trafiğinin azalması ile kumarda kazanmak da zorlaşmış. Her ne kadar kumar makinelerinde resmi denetim sağlansa da Las Vegas'ta herkesin birbirine bahsettiği şehir efsanesine göre krizden etkilenen kumarhane yönetimleri, kumar makinelerindeki ayarları yenileyerek şans oyunlarında kazanma şansını azaltmış. Las Vegas'ın en lüks otel zincirleri arasında bulunan MGM'in iflasın eşiğinden dönmesi ve halen 14 milyar doları bulan borçla finansal sıkıntı yaşaması da bunun en belirgin kanıtı. 2008'de kumarhane gelirlerinin ortalama yüzde 12'lere kadar gerilediği Las Vegas'ta, otel yöneticileri 2009'ta daha kötü bir performans sergilendiği konusunda hem fikir. Bir yıldan fazla bir süre kumarhane gelirleri aylık bazda önceki dönemlere göre yüzde 10'un üzerinde gelir kaybına uğramış. 2007'de 40 milyon turistin 11 milyar doları kumarhanelerde olmak üzere toplamda 41.5 milyar dolar bıraktığı Las Vegas'ta yeniden bu rakamlara ulaşmak şimdilerde hayal gibi. Otellerde artık artık eskisi gibi geceliğine binlerce dolar ödeyen, 400 dolara bir şişe tekila siparişi verenlerin sayısı da azalmış.

1 CENTE KADAR DÜŞÜRDÜLER
Las Vegas'ta her keseye uygun makina ya da masa bulunuyor. Özel bölümlerdeki milyonlarca doların döndüğü kumar masalarının yanı sıra sadece bir cent ödeyerek kumar oynanabilecek binlerce jetonlu makina var.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 3'TEN 13.9'A YÜKSELDİ
Las Vegas'ın ekonomisi turizm ve kumarhaneler üzerine kurulduğu için günlük hayat da buna göre akıyor. Öğleden sonra başlayan yoğunluk sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor. ABD'nin gayrimenkul alanında en yüksek hacizinin gerçekleştiği şehirlerin başında geliyor Las Vegas. Ortalama konut fiyatları 2006'ya göre yarı yarıya düşmüş durumda. Yüzde 3 seviyelerindeki işsizlik oranı krizin ardından ABD ortalamasını da geçerek yüzde 13.9' lara ulaşmış durumda.

YATIRIM PROJELERİ SEKTEYE UĞRADI
Yapımı devam eden 16 büyük otel ve kumarhane inşaatı krizde kaynak yetersizliği nedeniyle sekteye uğramış. Projeleri kriz yüzünden yarım kalan bu komplekslerin yatırım değeri 20 milyar doları geçiyor. 2012'de bitirilmesi planlanan inşaatların ardından 140 bini aşan şehirdeki yatak kapasitesi 180 binin üzerine çıkacak ancak mali sıkıntıdaki şirketlere banka, yatırım fonları ve finans kurumları da yeterli desteği kriz nedeniyle vermiyor. Las Vegas'ta otel, kumarhane, eğlence ve alışveriş merkezi gibi yatırımları finanse eden bankalardan Deutsche Bank dahil çok sayıda şirket için Las Vegas'taki ekonomik belirsizlik çekince nedeni.
İrfan Donat/Sabah


Geri Dön