20 / 04 / 2024

Libya’da 19 milyar dolarlık projelerden olduk!

Libya’da 19 milyar dolarlık projelerden olduk!

Libya’da Batılı ülkeler tarafından tanınan Tobruk merkezli hükümetin, Türk şirketlerini kamu ihale ve sözleşmelerinin dışında bırakma kararı alması, Türk müteahhitleri zor durumda bıraktı. İşte ayrıntılar...



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla, bu kararın Türk müteahhitlerinin 19 milyar dolar tutarında olan proje portföyünden vazgeçmesi anlamına geleceğini söyledi.


Tobruk hükümeti, internet sitesinde yayınladığı açıklamada, “Bakanlar kurulu, yabancı şirketlerle yapılan sözleşmeleri gözden geçirme ve Türk şirketlerini Libya’da faaliyet gösteren yabancı şirketlerin dışında bırakma kararı aldı.” ifadelerini kullanmıştı. Alınan kararı yorumlayan Hüseyin Ersin Takla, “Bu hakikaten söylendiği gibi gerçekleştirilecekse orada bekleyen 19 milyar dolarlık bir proje portföyü var. Bundan vazgeçiyor olmak durumundayız.” dedi. 2005’ten 2011’e kadar beyan edilen proje portföyünün 19 milyar dolar tutarında olduğunu hesapladıklarını vurgulayan Takla, bu projelere dahil olarak yapılan işlerin bedelinin ise 4,5 milyar dolar olduğunu aktardı. Takla, yapılan projelerle ilgili olarak oradaki makine ve ekipman değerinin de 1 milyar dolar olduğunu belirtti.


Takla, Libya’da ihtilal başlayana kadar yapılan işlerin değeri olan 4,5 milyar doların hâlâ ödenmediğini, eğer bu karar uygulanacaksa hesap kesim yapılmasının gerektiğini kaydetti. Takla, “Aslında hesap kesimlerinde bu beklenen 4,5 milyar doların da bir şekilde ödenmesi beklentisi içinde olmak lazım. Zarar ziyanın da bir şekilde hesabın içine katılması ödenmesi beklentisi içinde olmak lazım. Hakkaniyetle hesap kesimi sözleşmeye göre, hukuka göre böyle olur. Ve bu şekilde de bu müteahhitler her kim olacaksa hesabını bitirmiş makinesini ekipmanını almış ve dönmüş olsun. Olay böyle işlemesi lazım.” dedi. Takla ayrıca şu ana kadar kararla ilgili kendilerine gelen bir tebligat olmadığını aktardı.


Libya’da şu an hiçbir Türk şirketinin iş yapmadığını ifade eden Takla, ihtilal başlamadan evvel ise 200’e yakın tük müteahhidinin Libya’da iş yaptığı bilgisini verdi.


Zaman






Geri Dön