25 / 04 / 2024

Rönesans Libya'da 2 milyar dolarlık AVM yapacak

Rönesans Libya'da 2 milyar dolarlık AVM yapacak

Libya'da 2 milyar dolarlık bir alış veriş merkezi projesini üstlendiklerini bildiren Ilıcak, bunun kompleks bir yatırım olduğunu söyledi



Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Rusya'nın Türkiye'nin büyük ticari partneri olduğunu belirterek, Libya için de böyle bir hedefleri bulunduğunu söyledi. Ilıcak, Rönesans Grubunu 3 yıl içinde halka açmayı planladıklarını, bunun alt yapısını oluşturma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Malatya Girişim Grubu (MGG) Yönetim Kurulu Başkanı ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Malatya Park Alışveriş Merkezinin açılışından sonra uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasında Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışı yatırımlarına değinen Ilıcak, Türk iş adamlarının Rusya'da bir çok yatırımı olduğunu, Türk yöneticilerin Rusya şirketlerinde üst düzey görevler aldığını kaydetti. Rusya'da çok sayıda Türk'ün çalıştığına işaret eden Ilıcak, "Rusya, Türkiye'nin en büyük ticari partneri, Libya için de böyle bir hedefimiz var" diye konuştu.

Erman Ilıcak, 80'li 90'lı yıllarda bu ülkeyle ilişkilerin kötü olduğunuifade ederek, "Bu ilişkilerin düzelmesinde bence Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu ile ilgili politikalarının çok etkisi var. 'One minute' olayının çok etkisi var.İlk defa bir lider ayağa kalktı ve itiraz etti, bu onları etkiledi. Bunları işe, iyi imkanlara dönüştürmemiz lazım" diye konuştu.

Irak, Suriye, İran ve diğer komşu ülkelerle iyi ilişkiler oluştuğunu, bunları yatırıma dönüştürebilecek iş adamları olması gerektiğini dile getiren Ilıcak, istihdamı, katma değeri yükseltmek gerektiğini belirtti. "Libya'nın, Türk bankalarının teminat mektuplarını kabul etmemesi sorunu vardı, bu giderildi mi?" sorusu üzerine Ilıcak, müteahhitlik yapan firmaların teminatlarını kendilerinin vermesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde teminatın devletten veya başka yerden karşılanmasının iyi olmadığını, aksine uzun vadede kötü olduğunu anlatan Ilıcak, şöyle konuştu: "Teminatınızı kendiniz verdiğiniz zaman o projeyi daha iyi sahipleniyorsunuz. Projeyi en iyi şekilde yapmak için canla başla çalışıyorsunuz. Bu nedenle ben teminatın devlet bankası tarafından verilmesini doğru bulmuyorum.

Şirketler kendi öz kaynaklarıyla kendi imkanlarıyla teminatı vermeliler, verecek güçleri yoksa o zaman bir müteahhidin altında alt yüklenici olarak gitmeliler. Aksi takdirde devletin üzerinde de büyük bir yük oluşacak."
Ilıcak, Libya'da devlet bankalarının değil, Türk özel bankaların faaliyet göstermesini istediklerini söyledi.

LİBYA'DA 2 MİLYAR DOLARLIK AVM PROJESİ
Libya'da 2 milyar dolarlık bir alış veriş merkezi projesiniüstlendikleri ni bildiren Ilıcak, bunun kompleks bir yatırım olduğunu, AVM'nin dışında otel, hastane ve konutlar yapacaklarını anlattı. Projenin bu yıl başladığını kaydeden Ilıcak, AVM'nin 2010 yılı kasım ayında açılacağını, bir çok Türk perakandecisinin de burada yerini alacağını söyledi. Trablus'ta yapacakları AVM'nin aynı zamanda Libya'nın en büyük AVM projesi olacağını belirten Ilıcak, Libya'da ayrıca 5 havaalanı projesi ve 5 fakülte binası projesini üstlendiklerini kaydetti.

İran'daki yatırımlarına da değinen Ilıcak, "Tahran'ın en önemli meydanlarından biri üzerinde yapılacak AVM projesini üstlendik. Bu, İran'ın ilk modern AVM projesi olacak. 400 milyon dolar yatırım bedeli var. Proje çalışması devam ediyor. Gelecek yılın ilk aylarında temel atılacak. Teminatlarını yatırdık, sözleşmelerini imzaladık. Bu projeyle çok büyük kapılar açılacağına inanıyoruz. 2012 yılı ortalarında bitirmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Ilıcak, Türkiye'de üretilen her şey için İran'ın büyük bir pazar olduğunu söyledi.

TÜRK VE AVRUPA FİRMALARININ ORTAK OLDUĞU MODEL
Avrupa ülkelerinin Rusya ve Irak'ta iş aldığında Türk firmalarına, "gelin işimizi yapın" dediğini anlatan Ilıcak, Türkiye'de genç nüfusun fazla, Avrupa'da ise az olduğuna işaret etti. Bir Alman firmasının Katar'da bir iş aldığında yapmakta zorlandığını ifade eden Ilıcak, genç nüfus azlığının Avrupa ülkelerinin üçüncü dünya ülkelerinde iş yapmasını zorlaştırdığını söyledi.

Avrupa ülkeleri şirketlerinin, sermaye getirdiği, hem Avrupalı hem de Türk firmalarının bilgi birikimlerini aktardığı, inşaatı ise Türk firmasının yaptığı modellerle ilgilenilmesi gerektiğini anlatan Ilıcak, "Bu nedenle
Avusturya'da bir şirket satın aldık. Biz ne kadar girişken olursak olalım, ne kadar iyi iş yaparsak yapalım yine de hedef pazarların tercihi mutlaka bir Avusturyalı, bir Alman ya da Fransız firmasının gelip iş yapması. Onun için
Avusturya'daki firmaya ortak olduk. Girmediğimiz pazarlara onlarla gireceğiz. Onların markası, bizim ve onların birikimleri... Çalışan insanları da biz Türkiye'den sağlayacağız" dedi. Ilıcak, Rönesans'ın hiç bir zaman taşeronluk yapmadığını, gerektiği zaman ortak şirket kurarak iş yaptığını söyledi.

"2001 KRİZİ BİZİM İÇİN MİLAT OLDU"
Irak, İran, Suriye ve Libya gibi ülkelerin Türkiye için bakir pazarlar olduğunu belirten Ilıcak, 80'li yıllarda fırsat olsa bile bu ülkelerle iş yapacak firma olmadığını, günümüzde bu ülkelerde iş yapabilecek bir çok Türk firmanın
bulunduğunu kaydetti.

2001 krizinin kendileri için milat olduğunu, bu krizden dersler çıkardıklarını kaydeden Ilıcak, Türkiye'nin 2001 yılında dibe vurduğunu, daha sonra alınan dersler sonucu sadece müteahhitlikte değil, perakende, sanayi ve
bankacılıkta olumlu gelişmeler yaşandığını anlattı. Kriz sonrasında 35-40 yaşlarında bir jenerasyonun da iş başına geldiğini belirten Ilıcak, "Bizi bugün dünya ölçeğinde projelere taşıyorlar. Dünya Rusya'dan korkarken biz Rusya ile çok iyi ilişkiler içindeyiz, İran'dan korkarken biz çok olumlu yaklaşabiliyoruz. Bu, Türk halkının çok kültürlü yapısından da kaynaklanıyor. Komşularımızı en iyi biz anlıyoruz. Bir Fransız'ın İranlıyı anlaması çok zor" diye konuştu.

"RÖNESANS'I 3 YIL İÇİNDE HALKA AÇACAĞIZ"
Rönesans'ı 3 yıl içinde halka açacaklarını, bunun altyapısını oluşturmaya çalıştıklarını bildiren Ilıcak, bu çerçevede Avrupa'nın öncü inşaat şirketlerinden STRABAG AG'nin Yönetim Kurulu Üyesi Nematollah Farrokhnia'yı inşaat şirketinin üst düzey yöneticisi olarak transfer ettiklerini söyledi. Ilıcak, Farrokhnia ile birlikte artık tamamını satın alabilecekleri Avrupa şirketlerini araştıracaklarını belirtti.
AA


Geri Dön