19 / 04 / 2024

Limak İnşaat'ın projeleri 7 milyar doları aştı!

Limak İnşaat'ın projeleri 7 milyar doları aştı!

Tamamlanan 100'den fazla projenin toplam değeri 7 milyar doları aşan Limak İnşaat Grubu, Engineering News Record Dergisi'nin yaptığı sıralamalarda dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında yer alıyor.



Limak Holding Yönetim Kumlu Üyesi Serdar Bacaksız, su ana kadar başarıyla tamamladıkları 100'den fazla projenin toplam değerinin 7 milyar doları aştığını söyledi. Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer aldıklarına da dikkat çekti.


Kuruluşunuz ve gelişiminiz hakkında kısa bilgi verir misiniz? 


Bacaksız: 1976 yılında Limak İnşaat ile faaliyetine başlayan Limak Şirketler Grubu, sürekli ve dengeli büyüyerek turizm, çimento, enerji, altyapı, havalimanı yönetimi ve operasyonları. liman işletmeciligi, gıda ve havacılık sektörlerini de faaliyet alanlarına katmıştır. Havaalanlarından limanlara, barajlardan sulama tesislerine, otoyollardan hidroelektrik santrallere, endüstriyel tesislerden petrol ve doğal gaz boru hatlarına, tatil köylerinden bina komplekslerine kadar başarıyla tamamladığı 100'den fazla projenin toplam değeri 7 milyar doları aşan Limak İnşaat Grubu, Engineering News Record Dergisi'nin yaptığı sıralamalarda dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında yer almaktadır. 


Grubunuzun üstlendiği şu arı yapımı devam eden yurt içi ve yurt dışı önemli alt yapı projeleri nelerdir? 


Bacaksız :Enerji sektörünün yanı sıra altyapı projelerine de hız veren Limak Şirketler Grubu, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul Yeni Havalimanı projesinde de çalışmalarını büyük bir hızla sürdürmektedir. Toplam 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak bu yeni havalimanı 2018 yılını ilk çeyreğinde açılacak. Şu anda projede 17,500 kişi, 24 saat üç vardiya halinde çalışmakta. Önümüzdeki günlerde çalışan sayımız 20 binin üzerine çıkacak. 


Limak İnşaat, son olarak Ukrayna'nın Dnipro şehrinde ihale bedeli 224 milyon euro olan metro kontratı imzaladı. Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminali, Senegal Havalimanı, Rostov Havalimanı terminali inşaatı, Kahire Havalimanı ikinci terminali inşaatların yanı sıra Türkiye'de Kuzey Marmara Otoyolu, TANAP Projesi'nin Eskişehir-Yunanistan etabı, Yusufeli Barajı gibi önemli projelerde yer almaktadır. Arnavutluk'ta taahhüt işi olarak iki önemli hidroelektrik barajı inşaatı yapıyoruz. Pakistan'da yol, Makedonya'da ise 200 milyon euro civarında karma proje yatırımımız bulunuyor. 


Çimento'da ise Türkiye'de  Ankara  ve Kilis'te yurtdışında ise Mozambik ve Fildişi'nde olmak üzere dört yeni fabrika yatırımı devam etmektedir. 


Enerji sektöründe ise Kargı Barajı ve Hamitabat Dogalgaz Santralinin yenileme yatırımına devam ediyoruz. 


Bunlara ek olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 1,100 yataklı yeni bir otel yatırımımız devam ediyor. 


Dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arsındaki konumunuz nedir? 


Bacaksız: Bu konum her yıl değişmekle birlikte ENR listesinde her yıl ön sıralarda yer alıyoruz. Bu yıl Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminali inşaatı için kontrat imzaladık. Yaklaşık 4.5 milyar dolarlık bir kontrat. Bu kontratla birlikte uluslararası inşaat şirketleri arasında daha üst sıralara çıkacağımıza inanıyoruz. 


Kuruluşunuzun bu başarısındaki başlıca sebepleri öğrenebilir miyiz? 


Bacaksız: Bizim için kalite, bir seçenek değil bir zorunluluktur. Bu bizi hep üretmeye, hep daha iyisini yapmaya motive ediyor. Bilgili, becerikli. çalışkan dürüst ve kurumuna bağlı bir ekiple çalışıyoruz. Aynca kurum olarak kaliteden ödün vermeyen öğrenmeye ve yeniliğe açık bir yapımız var. 


Bir de esnek ve yatay örgüt yapısı içinde hızlı karar verebilmemiz bizi yaptığımız işlerde çok başarılı kılıyor. Şirket olarak önceliğimiz bir projeden para kazanmak değil. Öncelikle üzerimize aldığımız bir işi zamanından önce ve talep edilen kalitede teslim etmeyi hedefliyoruz. Bu ilkemiz bize pek çok yeni işin de kapısını araladı. Yaptığımız işlerde hiçbir zaman önceliğimiz kar etmek olmadı. 


İnşaat sektörünün günümüzdeki başlıca sorunları nelerdir? 


Bacaksız: İnşaat sektörünün şu anki en büyük sorunu faizlerin yüksek olmasıdır. Ancak son dönemde hükümetimizin talebi doğrultusunda bankalarımız da bu konuda adımlar atmaya başladılar. 


Bu konunun önümüzdeki dönemde bir raya gireceğine inanıyoruz. Biz aynı zamanda çimento sektöründe de olduğumuz için inşaat sektörünü genel olarak görebiliyoruz. 


Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 


Bacaksız: Uzun vadeli hedeflerimiz arasında faaliyette bulunduğumuz tüm sektörlerde en başarılı ilk üç şirket içinde olmak. Bu bizim en önemli önceliğimiz. Ayrıca Sürdürülebilir büyüme, operasyonel verimlilik ve sürekli gelişim ilkeleri önderliğinde, paydaşlarına değer yaratmayı amaçlıyoruz. 


Ayrıca faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde uluslararası anlamda ön planda olan bir marka olmayı hedefliyoruz. 


Özellikle enerji, çimento, inşaat, turizm, havalimanı ve liman işletmeciliği gibi alanlarda uluslararası çapta bir marka olmayı hedefliyoruz ve bu alanda da bugüne kadar çok önemli adımlar atmış durumdayız. 




Sabah 


Geri Dön