28 / 03 / 2024

İnşaat malzemeleri ihracatı ilk defa 3 milyar doları aştı!

İnşaat malzemeleri ihracatı ilk defa 3 milyar doları aştı!

Türkiye İMSAD'ın hazırladığı ve merakla beklenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatı ilk kez 3 milyar doları aştı.



Merakla beklenen Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre Eylül 2021'de inşaat malzemeleri ihracatından iki önemli rekor geldi. Açıklanan resmi verilere göre, Eylül 2021'de değer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 yılının Ağustos ayından veri en yüksek aylık ihracat yapıldı ve merakla beklenen rakam 3,11 milyar dolar oldu. Yine açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat malzemeleri sanayi aylık ihracatı 3 milyar dolar seviyesini endeks tarihinde ilk defa eylül ayında aşmış oldu. Açıklanan rakamlara göre, inşaat malzemeleri ihracatının miktar olarak da 5,98 milyon ton oldu.

Merakla beklenen verilere göre, inşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Eylül 2021'de geçen sene Eylül'e göre yüzde 48,6 oranında artış gösterdi. Açıklanan resmi verilere göre, 2020 Eylül'de 0,35 dolar/kg olan ortalama ihracat birim fiyatı, 2021 Eylül'de 0,52 dolar/kg seviyelerine yükseldi.

İnşaat malzemeleri ihracatı ilk defa 3 milyar doları aştı!

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, 2021 Eylül'de inşaat malzemeleri ithalatı 723 milyon dolar ve 225 bin 207 ton seviyelerinde oldu. Merakla beklenen rakamlara göre, ithalat bir önceki Ağustos'a göre sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Merakla beklenen rakamlara göre, inşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı Eylül 2021'de 3,21 dolar/kg seviyesine yükseldi. Sektör tarafından merakla beklenen endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos'tan itibaren en yüksek aylık ortalama ithalat birim fiyatı olmuş oldu.

Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan değişim ülkemize yönelik inşaat malzemeleri talebini de artırdı.  Ülkemiz özellikle Avrupa kaynaklı ilave bir talep gördü. Açıklanan verilere göre, Avrupa pazarlarındaki yavaşlamaya karşın Türkiye ihracatını artırdı. Yine açıklanan verilere göre, küresel emtia fiyatları artışları da birçok inşaat malzemesinin ihracat birim fiyatını yükseltti. Bu eğilimlerin sene  sonuna kadar sürmesi bekleniyor.    

İnşaat malzemeleri ihracatı ilk defa 3 milyar doları aştı!

Alt sektörlerde ihracat birim fiyatları arttı

Açıklanan resmi rakamlara göre, 2021 Eylül'de inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla kuvvetli şekilde gerçekleşti. Yine açıklanan resmi verilere göre, alt sektörlerde birbirlerine benzer eğilimler de  yaşandı. Miktar, birim ve değer fiyatlar olarak ihracatta eğilimler genel olarak artış yönünde oldu. Açıklanan verilere göre, Eylül 2021'de hem talep artışı hem de küresel fiyat artışları alt sektörlerin ihracatlarına olumlu şekilde  yansıdı.      

Merak edilen rakamlara göre, 2021 yılı Eylül'de 8 alt ürün grubunun 6 tanesinde ihracat birim fiyatları 2020 Eylül'e göre yükseliş gösterdi. Açıklanan verilere göre, 2021 Eylül'de demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları yine geçen senenin aynı ayına göre yüzde 52,4 yükseliş gösterdi. Resmi rakamlara göre, mineral, toprak ve taş ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 20 artış gösterdi. Yine marakla beklenen rakamlara göre, kimyasal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 26,5, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 24,6, elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 26,5, yükseliş gösterdi.

İnşaat malzemeleri ihracatı ilk defa 3 milyar doları aştı!

Açıklanan verilere göre, 2021 Eylül'de 8 alt ürün grubunun 5 tanesinde ihracat miktar olarak geçen senenin eylül ayının üzerinde oldu. Açıklanan verilere göre, miktar olarak çok önemli artışlar görüldü. 2021 Eylül'de en yüksek ihracat miktar artışı ise yüzde 57,5'le yalıtım malzemelerinde görüldü. Merakla beklenen rakamlara göre, demir çelik ürünlerinde yüzde 32,2, metal bazlı ürünler ihracat miktar artışı yüzde 38,5, ağaç ve ahşap ürünlerinde ise  yüzde 24,8 şeklinde oldu.               

Açıklanan verilere göre, 2021 Eylül'de toplamda 8 alt ürün grubunun 7 tanesinde ihracat değer olarak yükseldi. Merak edilen rakamlara göre, değer olarak önemli artışların yaşandığı Eylül 2021'deki yüksek artışlarda baz etkisiyle fiyat artışları da etkili oldu. 2021 Eylül'de değer olarak en yüksek ihracat artışı da yüzde 101,1 ile demir çelik ürünlerinde yaşandı. Eylül'de değer olarak ihracat artışı metal bazlı ürünlerde 66,6 şeklinde gerçekleşti. Aylık değer artışları da yalıtım malzemelerinde yüzde 43,9, ağaç ve ahşap ürünlerinde ise yüzde 54,8 şeklinde oldu. 

Sanayi ihracatı da Eylül ayında en yüksek seviyesinde gerçekleşti  

Türkiye sanayi ihracatı Eylül 2021'de yüksek bir performans gösterdi. Eylül 2021'de sanayi malı ihracatı 15,87 milyar dolar şeklinde oldu ve tarihin en yüksek aylık sanayi malı ihracatı yapıldı. 2021 Eylül'de sanayi ürünleri ihracatı değer olarak bir önceki Ağustos'a göre yüzde 9,7 artış gösterdi. Eylül 2021'de küresel pazarlarda talep artışı yavaşlayarak sürdü. Ülkemiz ise ilave talep artışı ile karşılaştı. Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak da 2021 Eylül'de bir önceki Ağustos'a göre yüzde 5,1 yükseliş gösterdi. Açıklanan resmi verilere göre, Eylül 2021'de sanayi ihracatı miktar olarak da ivme kazandı. Eylül 2021'de ihracat birim fiyatları hissedilir ölçüde yükseliş gösterdi. Sanayi malı ihracatında ortalama birim fiyatları 2021 Ağustos'ta 1,47 dolar/kg iken, 2021 Eylül'de bu rakam 1,53 dolar/kg şeklinde oldu. Eylül'de ihracat birim fiyatı senenin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Açıklanan rakamlara göre, ihracat birim fiyatlarının artışında küresel ölçekte emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış da etkili oldu.        

 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2021'de ne oldu?


Geri Dön