24 / 04 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2021'de ne oldu?

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2021'de ne oldu?

Resmi olarak açıklanan Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül ayı sonuçlarına göre; Eylül ayında inşaat malzemeleri sanayisinde  faaliyetler yüksek büyüme gösterdi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül 2021 sonuçlarını açıkladı. Faaliyetlerin Eylül'de yüksek bir büyüme kaydettiği açıklanan Bileşik Endeks’te şu bilgilere yer aldı:

Ağustos ayında kuvvetli ve kapsamlı bir geri dönüşüme giren Bileşik Endeks, eylül ayında artışına devam etti. Alt endeksler içinde Faaliyet Endeksi’nde artış yaşanırken, Güven ve Beklenti Endeksleri’nde sınırlı düşüşler yaşandı. Bileşik Endeks’te yükselişin kapsamı Eylül'de daralmaya girdi.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2021 de ne oldu?

Kademeli yükselişini yavaşlayara sürdüren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Eylül ayında 0,36 puan yükselerek 80,15 puana çıktı. Eylül ayında faaliyetlerde önemli ölçüde büyümeler kaydetti. Özellikle iç satışlar, üretim ve ihracatta yüksek artışlar yaşadı. Eylül ayında iç ve dış satışlardaki büyümeler ile cirolarda da artışlar yaşadı.

Faaliyetler büyümeyi sürdürüyor

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri Eylül'de bir önceki aya oranla önemli ölçüde yükseldi. Ağustos ayındaki yüksek faaliyetler seviyesi sonrası Eylül ayında bu kez geri dönüşlerin etkisi ile faaliyetlerde hızlı bir büyüme kaydetti. Yüksek mevsim olması da Eylül ayı faaliyetlerine olumlu etki yaptı. Faaliyet Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre 3,2 puan yükseldi. Tüm faaliyet gruplarında önemli artışlar yaşandı. Böylelikle Faaliyet Endeksi 2017 yılı Temmuz ayından sonraki en yüksek seviyesinde yaşandı. Yurtiçi satışlar ve ihracat Eylül ayında önemli artış kaydetti.

Üretimde Eylül ayında büyük yükseliş yaşandı. Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos ayından bu güne en yüksek seviyesine geldi. Cirolar eylül ayında iç satışlar ve ihracattaki artışlar ile sıçrama meydana geldi. Yaz ayları sonrası devam eden yüksek inşaat sezonu içinde faaliyetler eylül ayında kuvvetli ivmesine devam etti.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2021 de ne oldu?

Dış talep yüksek seviyelerde durmaya devam etti. Yurt içinde de iç talep, yeni ve yenileme işlerinde faaliyetleri olumlu bir şekilde etki ediyor.

Güven Endeksi yüksek faaliyetlere rağmen zayıf kaldı  

Güven Endeksi, Eylül ayında da temkinli eğilimine devam etti. Ağustos ayında sınırlı ölçüde artan Güven Endeksi Eylül ayında bu kez sınırlı ölçüde azaldı. Faaliyetlerdeki yüksek seviyelere ve büyümelere karşın kalıcı güven henüz tesis edilemedi. Güven seviyesi Eylül ayında bir önceki aya göre 0,54 puan düştü.

Türkiye ekonomisine yönelik güven seviyesi sınırlı ölçüde azaldı. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı ölçüde düşüş azaldı. Yurtiçi pazarlarda güven Eylül ayında durağan bir hale geldi. İhracat pazarlarına olan güvende artış Eylül ayında yavaşlayarak sürdürdürdü Eylül ayında yüksek mevsim etkisi ve faaliyetlerdeki hızlı büyüme güvene yansımadı. Aylardır sınırlı bir bant içinde gelişme gösteren Güven Endeksi kırılgan olmaya devam ediyor. Yüksek sezon ve faaliyetlerdeki hızlı büyümeye rağmen Güven Endeksi, zayıf ve kırılganlığını sürdürüyor.

İlk yarıda yükselen beklentiler ikinci yarıda dalgalanmaya başladı

Senenin ilk yarısında kesintisiz yükselme kaydeden  Beklenti Endeksi, ikinci yarıda dalgalı bir sürece girdi. Alınan yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki yükselme oldukça yavaşladı. Beklenti Endeksi eylül ayında sınırlı ölçüde düşüşe geçti. Tam açılma, yüksek sezon ve faaliyetlerde hızlı büyümeye rağmen beklentiler yine zayıf kaldı. Ekonomiye ve sektöre yönelik alt göstergeler gerilerken iç ve dış pazar beklentilerinde artışlar yavaş kaldı. Beklenti Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azaldı.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2021 de ne oldu?

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüş oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişler durağan kaldı, ihracat siparişlerinde ise artış yavaşlayarak sürdü. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi eylül ayında artışına devam etti. En yüksek beklenti artışı üretim tarafında yaşandı.

Beklentilerde temel belirleyiciler içinde salgının etkisi azaldı. İç ve dış talep göstergeleri giderek daha etkili oluyor. Sektörde yüksek sezon ve faaliyetlerdeki artışını sürdürmekle beraber beklentilerdeki kalıcı iyileşme için zamana gereksinim olduğu görülüyor.

Bileşik Endeks’in önümüzdeki aylarda da yükselişini yavaşlayarak sürdürmesi bekleniyor. Bileşik Endeks’te büyümenin faaliyetler tarafında yaşanacağı, güven ve beklentilerin ise zayıf olacağı tahmin ediliyor.

İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos'ta en yüksek seviyeye çıktı!


Geri Dön