19 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos'ta en yüksek seviyeye çıktı!

İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos'ta en yüksek seviyeye çıktı!

Resmi olarak açıklanan Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos ayı sonuçlarına göre, İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos'ta en yüksek seviyeye çıktı...



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) merakla beklenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi sonuçlarını resmen açıkladı. İMSAD tarafından açıklanan sonuçlara göre Ağustos 2021'de artış gösterdiği bildirilen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nde şu bilgilere yer verildi: Temmuz 2021'de çalışma gün sayısının azalmasıyla gerileme gösteren Bileşik Endeks Ağustos 2021'de kuvvetli bir geri dönüş gerçekleştirdi. Yaşanan tam açılmanın ve yüksek sezonun endeksler üzerindeki olumlu etkileri de Ağustos 2021'de daha fazla hissedilmiş oldu. Faaliyet, güven ve beklentiler beraber arttı.      

Resmi olarak açıklanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos'ta 1,65 puan arttı ve 79,79 puana çıktı. Kademeli artışına geri dönen Bileşik Endeks’in önümüzdeki aylarda da artışına devam etmesi bekleniyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkilerinin de yönetilebilir göründüğü süreçte, özellikle yüksek faaliyetlerin Bileşik Endeksi sürükleyeceği belirtiliyor.

İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos ta en yüksek seviyeye çıktı!

Faaliyet Endeksi ne kadar arttı?

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri Ağustos'ta bir önceki aya arttı. Çalışma gün sayısının azalmasıyla birlikte Temmuz'da gerileyen faaliyetler Ağutos'ta da toparlanma gösterdi. Yeniden açılmanın esas etkisi Ağustos 2021'de görüldü. Yüksek mevsim olması da ağustos 2021 faaliyetlerini olumlu şekilde etkilemiş oldu.

Açıklanan resmi verilere göre, Faaliyet Endeksi Ağustos 2021'de bir önceki aya göre 4 puan artış gösterdi. Tüm faaliyet gruplarında önemli artışlar görüldü. Böylece Faaliyet Endeksi 2017 Temmuz'dan sonraki en yüksek seviyede gerçekleşmiş oldu. Yine açıklanan rakamlara göre, Yurtiçi satışlar Ağustos 2021'de önemli ölçüde arttı. İhracatta Ağustos'ta yeniden kuvvetli bir artış görüldü.

İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos ta en yüksek seviyeye çıktı!

Üretim Endeksi en yüksek seviyesine ulaştı

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, üretimde Ağustos 2021'de yüksek bir artış görüldü. Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı andan itibaren en yüksek seviyesine çıkmış oldu. Açıklanan resmi verilere göre, cirolar Ağustos 2021'de iç satışlar ve ihracattaki artışlarla sıçradı. Uzun tatiller ve Temmuz'da gerileyen faaliyetler Ağustos 2021'de kuvvetli bir geri dönüş gerçekleştirdi.

Güven Endeksi ne kadar yükseldi?

Açıklanan resmi rakamlara göre, Güven Endeksi Ağustos'ta temkinli eğilimine devam etti. Temmuz 2021 başından beri geçilen tam açılmanın güven üzerindeki olumlu etkileri Ağustos 2021'de daha fazla hissedilmiş oldu. Faaliyetlerde görülen kuvvetli geri dönüş de güveni destekledi.                    

İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos ta en yüksek seviyeye çıktı!

Yine açıklanan rakamlara göre, güven seviyesi Ağustos 2021'de bir önceki aya göre 0,68 puan artış gösterdi. Temmuz 2021'de sınırlı bir düşüş göstermiş olan güven, Ağustos 2021'de bu defa sınırlı şekilde arttı. Açıklanan rakamlara göre, Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi sınırlı ölçüde artış gösterdi. Resmi rakamlara göre, inşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı ölçüde arttı. Yurtiçi pazarlarda güven Ağustos 2021'de yeniden arttı. İhracat pazarlarına olan güvende görülen artış Ağustos 2021'de de devam etti.                  

Ağustos 2021'de yüksek mevsim etkisi ve faaliyetlerdeki hızlı toparlanmayla güvende artış yaşandı. Fakat güven artışının aylar itibarıyla halen çok sınırlı artış gösterdiği belirtildi. Güvende temkinli eğilimin sürdüğü, Güven Endeksi’nin kırılgan olmaya devam ettiği belirtildi.

Beklenti Endeksi artışını sürdürdü

Açıklanan rakamlara göre, beklenti Endeksi Ağustos 2021'de bir önceki aya göre 0,9 puan artış gösterdi. Böylelikle Beklenti Endeksi yeni yılda başlayıp Temmuz 2021'de ara verdiği artışını Ağustos 2021'de de sürdürdü. Tam açılmaya geçilmesiyle birlikte beklentiler üzerindeki olumlu etki ağustos 2021'de de hissedildi. Faaliyetlerde yaşanan artış ve yüksek sezonun devam etmesis de beklentileri destekledi ve tüm alt göstergelerde artışlar yaşandı.                   

İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos ta en yüksek seviyeye çıktı!

Açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı artış yaşandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde de yeniden artış gözlendi. Önümüzdeki üç aya ilişkin olarak alınan ihracat siparişleri artışı da Ağustos 2021'de hızlanarak devam etti. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de Ağustos 2021'de arttı. Yine açıklanan verilere göre, üretim beklentileri de kuvvetli kalmayı sürdürdü.

Açıklanan rakamlara göre, beklentilerde temel belirleyiciler içinde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkisi azaldı. Yine açıklanan rakamlara göre, iç ve dış talep göstergeleri giderek daha etkili oldu. Sektörde yüksek sezon devam ediyor ve faaliyetlerdeki artış ile beklentilerin olumlu seyretmeyi sürdürüceği öngörülüyor.

İnşaat malzemeleri ihracatı Temmuz'da 2.33 milyar dolar oldu!


Geri Dön