28 / 03 / 2024

İnşaat malzemeleri ihracatı Ağustos'ta 2,87 milyar dolara yükseldi!

İnşaat malzemeleri ihracatı Ağustos'ta 2,87 milyar dolara yükseldi!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Ağustos 2021 sonuçlarına göre Ağustos ayında tüm zamanların en yüksek ikinci aylık ihracatı kaydedildi.



Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Ağustos 2021 sonuçları belli oldu.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre inşaat malzemeleri sanayi ihracatı Ağustos'ta rekorlarını kaldığı yerden sürdürdü. Haziran'da 2,89 milyar dolar seviyesine yükselirken rekor kıran inşaat malzemeleri ihracatı, Temmuz'da uzun tatiller sebebiyle yaşanan zayıflamanın ardından Ağustos'ta yüksek bir performans sergiledi. İnşaat malzemeleri ihracatı Ağustos 2021'de 2,87 milyar dolara çıktı. Ağustos'ta ihracat değer olarak endeksin ölçülmeye başladığı 2013 Ağustos'tan bu yana en yüksek ikinci aylık ihracatı olarak kaydedildi. Ağustos'ta 5,90 milyon ton seviyesinde kaydedilen ihracat, miktar olarak da en yüksek ikinci aylık ihracat oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı küresel tedarik zincirlerindeki değişimden olumlu olarak etkilendi. Ayrıca pazarlardaki iyileşme ve canlanma Ağustos'ta da sürdü. Dış pazarlarda talebin sene sonuna kadar artarak devam etmesi öngörülüyor.

İnşaat malzemeleri ihracatı Ağustos ta 2,87 milyar dolara yükseldi!

İnşaat malzemeleri sanayisinin ortalama senelik ihracat birim fiyatı, Ağustos'ta geçtiğimiz senenin ağustos ayına göre yüzde 44,1 yükseldi. Ağustos 2020'de ortalama ihracat fiyatı 0,34 dolar/kg civarındaydı. Ağustos 2021'de ise ihracat birim fiyatı 0,49 dolar/kg seviyesine yükseldi.  

Türkiye’ye yönelik inşaat malzemeleri talebi artıyor

Küresel tedarik zincirlerindeki değişim Türkiye’ye ilişkin inşaat malzemeleri talebini yükseltiyor. Türkiye özellikle Avrupa kaynaklı ek bir talep görüyor. Yine başta Avrupa olacak şekilde pazarlardaki faaliyetler de oldukça hareketli oluyor. Küresel emtia fiyatları yükselişi de pek çok inşaat malzemesinin ihracat birim fiyatını artırıyor. Bu eğilimlerin sene sonuna kadar sürmesi öngörülüyor.    

İnşaat malzemeleri ihracatı Ağustos ta 2,87 milyar dolara yükseldi!

Ağustos ayında ithalat birim fiyatı 3,11 dolar/kg ile en yüksek seviyesine çıktı  

Ağustos 2021'de inşaat malzemeleri ithalatı 739 milyon dolar olarak kaydedildi. İthalat önceki Temmuz'da göre önemli seviyede yükseldi. Ağustos 2021'de inşaat malzemeleri ithalatı 237 bin 956 ton olarak kaydedildi. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı ise Ağustos'ta 3,11 dolar/kg seviyesine yükseldi. Bu seviye endeksin ölçülmeye başladığı Ağustos 2013ten bu yana en yüksek aylık ortalama ithalat birim fiyatı olarak kaydedildi.  

İnşaat malzemeleri ihracatı Ağustos ta 2,87 milyar dolara yükseldi!

İnşaat malzemeleri ihracatı alt sektörler itibarıyla yüksek gerçekleşti

Ağustos'ta inşaat malzemeleri ihracat performansı, alt sektörler itibarıyla oldukça kuvvetli kaydedildi. Alt sektörlerde ihracatta birbirlerine benzer eğilimler kaydedilerek miktar, değer ve birim fiyat olarak yükseliş yaşandı. Ağustos'ta hem talep artışı hem de küresel fiyat yükselişleri alt sektörlerin ihracatlarına olumlu yansıdı. 

Ağustos 2021'de 8 alt ürün grubunun 7’sinde ortalama ihracat birim fiyatları 2020 yılı ağustosuna göre arttı. Bu artışta küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki yükselişin de etkisi oldu. Ağustos'ta demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 42,4 arttı. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 21,4 yükseliş kaydetti. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 23,8, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 21,7, kimyasal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 18,8 artış gösterdi.

Ağustos 2021'de 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat miktar olarak geçen yılın ağustos'un üzerinde kaydedildi. Miktar olarak çok önemli yükselişler gerçekleşti. Ağustos 2021'de en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 65,2 ile demir çelik ürünlerinde yaşandı. Metal bazlı ürünlerde ihracat miktar olarak yüzde 57,1, yalıtım malzemelerinde yüzde 62,5 arttı.  

İnşaat malzemeleri ihracatı Ağustos ta 2,87 milyar dolara yükseldi!

Ağustos 2021'de 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak arttı Yüksek artışlara baz etkisi ile fiyat artışları etkili oldu. Ağustos'ta değer olarak en fazla ihracat artışı yüzde 135,6 ile demir çelik ürünlerinde yaşandı. Ağustos'ta değer olarak ihracat yükselişi metal bazlı ürünlerde yüzde 83, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 61,2 ve yalıtım malzemelerinde yüzde 54,4 olarak kaydedildi.       

Türkiye sanayi ihracatı ağustos ayında hızlı bir toparlanma gösterdi   

Temmuz'da çalışma gün sayısındaki gerilemenin ortaya çıkardığı düşüş sonrasında Ağustos'ta sanayi malı ihracatı 14,47 milyar dolara çıktı. Ağustos 2021'de sanayi ürünleri ihracatı değer olarak bir önceki Temmuz'da göre yüzde 14,2 yükseldi. Ağustos'ta küresel pazarlarda talep artışı sürdü, Türkiye ek talep artışıyla karşı karşıya kaldı. Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak ise Ağustos 2021'de bir önceki Temmuz'a göre yüzde 13,1 arttı. Ağustos'ta sanayi ihracatı miktar olarak da ivmelendi. Ağustos'ta ihracat birim fiyatlarında da sınırlı ölçüde yükselişler yaşandı. Sanayi malı ihracatında ortalama birim fiyatları Temmuz 2021'de 1,46 dolar/kg iken, 2021 yılı ağustos ayında 1,47 dolar/kg olarak gerçekleşti. Ağustos'ta ortalama ihracat birim fiyatı senenin en yüksek seviyesini gördü. İhracat birim fiyatlarının yükselişinde küresel ölçekte emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış da etkili oldu. 

Sanayi mallarına ilişkin pazarlardan yüksek talep sürüyor. Küresel tedarik zincirlerindeki değişim ile Türk sanayi ürünlerine yönelik kalıcı bir talep yükselişi gerçekleşiyor. Sanayi ihracatının sene sonuna kadar yüksek kalacağı belirtiliyor.  

İnşaat malzemeleri ihracatı Temmuz'da 2.33 milyar dolar oldu!

İnşaat malzemeleri sanayisi tüm zamanların en yüksek rakamında!


Geri Dön