29 / 03 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2021'i gerileme ile kapattı!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2021'i gerileme ile kapattı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Aralık 2021 verileri yayınlandı. Bileşik Endeks, Aralık'ta 1,45 puanlık düşüşle 76,93 puana gerileyerek, mevsimselliğin de etkisiyle yılı gerileme ile tamamladı.  



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ne ilişkin 2021 Aralık verileri açıklandı. 

Aralık'ta da gerileme yaşandığına dikkat çeken Bileşik Endeks’te şu bilgilere yer verildi:

Yeni ekonomi politikalarının yarattığı belirsizlik faaliyetlerde düşüşe yol açarken, güven ve beklentilerde de düşüş yaşandı. Bileşik Endeks bu gelişmelere bağlı olarak aralık ayında da geriledi ve 1,45 puan düşüşle 76,93 puana indi. Bileşik Endeks 2020 yılı aralık ayına göre sadece 2,38 puan artış gösterdi. 2021 genelinde toparlanma gösteren Bileşik Endeks, mevsimselliğin de etkisiyle yılı gerileme ile kapadı. 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2021 i gerileme ile kapattı!

Faaliyetler aralık ayında sert düşüş gösterdi

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri aralık ayında önemli ölçüde geriledi. Geleneksel mevsimsellik etkileri görülmeye başlansa da esas olarak aralık ayında ekonomide yaşanan gelişmeler ve finansal dalgalanmalar faaliyetleri olumsuz etkiledi. Artan riskler ve belirsizlikler ile işler aralık ayı boyunca durakladı. Faaliyet Endeksi aralık ayında bir önceki aya göre 1,8 puan düştü. Tüm faaliyet gruplarında gerilemeler yaşandı. Böylece Faaliyet Endeksi hızlı bir toparlanma yaşadığı 2021 yılını sert bir gerileme ile kapadı.               

Yurtiçi satışlar aralık ayında önemli ölçüde geriledi. İhracat aralık ayında uzun süre sonra ilk kez düştü. Üretimde aralık ayında gerileme gerçekleşti. Üretim Endeksi’nde uzun süre sonra ilk kez yüksek bir gerileme yaşandı. Cirolar aralık ayında kur ve fiyat artışları ile genişledi. 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2021 i gerileme ile kapattı!

Kırılgan Güven Endeksi yeni belirsizlikler ile aralık ayında da geriledi  

Güven Endeksi aralık ayında düşüş gösterdi. Aralık ayı boyunca yaşanan ekonomik ve finansal dalgalanmalar ile iç pazardaki duraklama güven kaybına yol açtı. Faaliyetlerdeki durağanlaşma ve artan belirsizlikler güveni olumsuz etkiledi. Güven seviyesi aralık ayında bir önceki aya göre 0,97 puan azaldı. Yıl genelinde kırılgan bir iyileşme gösteren Güven Endeksi 2021 yılını gerileme ile kapadı.

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi geriledi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven düşüş gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven aralık ayında da azaldı. İhracat pazarlarına olan güven aralık ayında uzun süre sonra ilk kez düştü.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2021 i gerileme ile kapattı!

Yurt içi siparişleri düşerken yurt dışı siparişleri sınırlı artış gösterdi 

Beklenti Endeksi aralık ayında geriledi. Ekonomiye ve sektöre yönelik alt göstergeler gerilerken iç ve dış pazar beklentilerinde de düşüşler görüldü. Düşüşler büyük ölçüde piyasalarda yaşanmaya başlanan duraklama, belirsizlikler ve dalgalanmalardan kaynaklandı. Beklenti Endeksi aralık ayında bir önceki aya göre 1,4 puan düştü. Böylece Beklenti Endeksi yılı gerileme ile kapattı.              

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde düşüş oldu. Yeni ekonomi politikası belirsizliği düşüşte etkili oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişler geriledi. Yüksek maliyet ve fiyat artışları iç pazarda siparişlerde gerilemeye yol açtı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri aralık ayında sınırlı bir artış gösterdi. Aralık ayında fiyatlama zorlukları devam etti. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi aralık ayında geriledi. İç siparişlerdeki azalma üretim beklentisinde düşüşe yol açtı.  Beklentilerde temel belirleyici yeni ekonomi politikasının yarattığı bilinmezler ve belirsizlikler oldu. Belirsizlikler kalkmadan beklentilerin zayıf kalmaya devam edeceği öngörülüyor. 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi toparlanma sürecinde ilk kez geriledi!

İnşaat sektöründe canlanma için girdi maliyeti sorununun çözülmesi şart!


Geri Dön