24 / 04 / 2024

Limak Priştine Uluslararası Havalimanı için sözleşme imzaladı

Limak Priştine Uluslararası Havalimanı için sözleşme imzaladı

Priştine Uluslararası Havalimanı inşaatında en az bin kişinin çalışacak



Priştine Uluslararası Havalimanı´nın genişletilmesi ve 20 yıllığına işletilmesini içeren Kosova Cumhuriyeti´nin "ilk" imtiyaz sözleşmesi, Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu ile Kosova Devleti arasında imzalandı.
        
Limak Konsorsiyumu, 140 milyon avro yatırım yapılması hedeflenen havalimanına, 27 bin metrekarelik terminal binası ile 77 bin metrekarelik apron, hava kulesi, otopark ve bağlantı yolları inşa edecek ve yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmeleri ile bunların bakım ve onarımlarından sorumlu olacak.
        
Kosova Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Fatmir Limaj, imtiyaz sözleşmesinin imza töreninde yaptığı konuşmada, 2009 yılında Kosova Bakanlar Kurulunun özelleştirme için süreci başlattığını duyurduğunu kaydederek, ihaleyi kazanan tarafın havalimanında yüksek kalitede hizmetler sunacağını belirtti.
        
Konsorsiyumun hükümete brüt gelirlerinden yüzde 39,92´sini vermeyi taahhüt ettiğini bildiren Limaj, yolcu sayısının artmasıyla, Kosova Devleti´ne 20 yılın sonunda 400 milyon avronun üzerinde girdi sağlanacağını söyledi.
        
Limaj, Kosova Hükümeti´nin ve Özelleştirme Komitesinin, uluslararası sözleşmeler için gerekli kuralların uygulanması yönünde kararlı olduğunu vurgulayarak, 180 gün içerisinde önkoşulların yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
        
Sendika ve yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda havalimanında çalışan işçilerin işlerinin güvence altına alındığına işaret eden Limaj, bir an önce inşaat işlerinin başlaması dileğinde bulunarak, Priştine-Üsküp otobanının özelleştirilmesinin de öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
        
Maliye ve Ekonomi Bakanı Ahmet Shala da, ilgili bakanlıkların benzer projelerin gerçekleşmesi ve kamu şirketlerinin özelleştirilmesi konusunda kendilerini desteklediğini ifade ederek, Kosova´yı yatırımlara açık bir yer olarak tutacaklarını belirtti.
        
Yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlamayı vadettiklerini aktaran Shala, bu konuda engellerin ortadan kalması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
        
YOLCU SAYISINDA HEDEF 4 MİLYON
        
Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız da, Priştine Uluslararası Havalimanı´nın, Balkanları Avrupa´ya bağlayan Kosova´nın dünyaya açılan kapısı olacağını dile getirerek, bu projenin, Kosova açısından yeni cumhuriyetin ilk büyük yatırımı olması itibariyle önem taşıdığını bildirdi.
        
Havalimanını, havayolu trafiğinde önemli bir merkez haline dönüştüreceklerini belirten Bacaksız, "Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı´nın gerek inşasında gerek işletmesinde Limak Konsorsiyumu olarak gösterdiğimiz başarıyı, bu projede ortağımız Aeroports de Lyon ile tekrarlayacağımıza, bölge ekonomisine önemli derecede katma değer sağlayacağımıza inancımız tamdır" dedi.
        
Bacaksız, projeyi 140 milyon avro yatırımla tamamlamayı, yatırımları ve pazarlama çalışmaları sonucunda şu anda 1,4 milyon civarında olan yolcu sayısını 4 milyon kişiye kadar çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
        
200 KİLOMETRE YAKINA HAVALİMANI YAPILAMAYACAK
        
Limak Yatırım A.Ş. İş Geliştirme Direktörü ve Limak Kosovo JSC Yönetim Kurulu Üyesi Mertol Genç, imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında, konsorsiyumda Limak´ın payının yüzde 90, Aeroports de Lyon´un payının yüzde 10 olduğunu kaydederek, yatırımın tahminen 2012 sonunda tamamlanmasının beklendiğini belirtti.
        
Soruları yanıtlarken, Kosova´nın gittikçe daha fazla turistik bir yer haline geldiğini ve özellikle kış turizmi açısından önde gelen yerler arasında yer aldığını söyleyen Genç, şu anda havalimanında çalışmakta olan 454 personelin, burada çalışmayı sürdüreceğini dile getirdi.
        
Genç, ihale gereğince önkoşulların yerine getirilmesi için verilen 180 günlük süreye inşaatın başlamasının dahil olduğunu ifade etti. Kosova´yı, Balkanlar´da yayılma stratejilerinin merkezi olarak gördüklerini ifade eden Genç, elektrik dağıtımına ilişkin bir niyet mektubunu da idareye ilettiklerini bildirdi.
        
Mertol Genç, bir soru üzerine, imtiyaz sözleşmesine göre, Priştine´nin çevresinde 200 kilometreye kadar özel teşebbüs tarafından havalimanı yapılamayacağını kaydetti.
        
Limak Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Murat Dedeoğlu, havalimanının işletmesini 180 gün içerisinde herhangi bir zamanda devralacaklarını belirterek, inşaata "en kısa zamanda" başlanacağını söyledi.
        
Dedeoğlu, Sabiha Gökçen Havaalanı inşaatının rekor zamanda bitirildiğine atıfla, Priştine Havalimanı´nın ne zaman bitirilmesinin beklendiğine yönelik sorulan bir soruya, "Burası da kendi rekorunu kıracaktır" karşılığını verdi.
        
Kamu özel teşebbüs ortaklığı oluşturulan yapıda, ciro paylaşımı usulüne hükümete imtiyaz ücretleri, vergilerle yüzde 18-50 arasında pay verileceğini, 20 yılın sonunda bunun 400 milyon avro civarında olabileceğini kaydetti.
        
"TÜRKİYE´DE HASTANE ÖN YETERLİLİKLERİNE BAŞVURDUK"
        
Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir de, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, havalimanları, enerji, altyapı yatırımlarının, büyümek istedikleri sektörler olduğunun ve dünyada bu sektörlerdeki projeleri takip ettiklerinin altını çizerek, Kosova´nın yanı sıra Gürcistan´da da enerji dağıtım ihalelerine baktıklarını bildirdi.
        
Priştine Uluslararası Havalimanı inşaatında en az bin kişinin çalışacağını kaydeden Özdemir, inşaatın ne zaman biteceğine ilişkin soruya, "Ne zaman başladığımıza bağlı. 2012´de olmasa bile 2013´ün başında biter diye düşünüyorum" yanıtını verdi.
        
Özdemir, yolcu sayısının her yıl artmaya devam ettiğini, 4 milyon yolcu hedefine 20 yılın sonunda ulaşmayı planladıklarını belirterek, havalimanı veya şehir içinde otel ihtiyacı bulunduğunu, alışveriş merkezi olmadığını kaydetti ve "Bütün bunlarla ilgilenebiliriz" dedi.
        
Türkiye´de hastane ön yeterliliklerine de müracaat ettiklerini açıklayan Özdemir, kendi başlarına hastane yapma niyetleri olmadığını, devletin çıkardığı yap-işlet-devret türü hastane projeleriyle ilgilendiklerini söyledi.
AA

Geri Dön