23 / 04 / 2024

Lübnan'da ekonomik kriz emlak sektörünü de olumsuz etkiledi!

Lübnan'da ekonomik kriz emlak sektörünü de olumsuz etkiledi!

Lübnan bankaları, sermayenin yurt dışına çıkışının önüne geçmek amacıyla vatandaşın mevduatına el koydu. Ülkede doları baz alan emlak sektörü mevcut ekonomik krizden etkilenen sektörlerden oldu.



Ekonomik kriz nedeniyle likidite sorunu yaşayan Lübnan bankaları, sermayenin yurt dışına çıkışının önüne geçmek amacıyla vatandaşın mevduatına el koydu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefiklerinin desteğiyle kurulan yeni hükümetin, ekonomik krizi aşmanın tek çözüm yolu olarak hem yurt içinde hem de uluslararası arenada Lübnan devletine güveni geri kazandırabileceğine temkinli yaklaşan halk, bankalarda bulunan birikimlerini kaybediyor.

Vatandaş ayrıca, ekonomik ve mali krize karşı belli aralıklarla devam edildiği gösterilerde hem yönetiminden meydana gelen siyasi partilere hem de bankalara tepki gösteriyor.

27 Nisan'da ülkenin kuzeyinde yer alan Trablusşam'da başlayan ve bir göstericinin hayatını kaybetmesiyle diğer bölgelere de yayılan protesto eylemlerinde birçok banka şubesi ateşlendi.

Eski Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mansur Battiş, geçen ay yerel basına yaptığı açıklamalarda, Lübnan bankalarındaki toplam mevduatların 120 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

- Lübnanlılar ulaşamadıkları mevduatlarına karşılık çek kullanıyor
Bankada özellikle büyük tutarda mevduata sahip Lübnanlılar, ekonomik krize karşı direncini kaybeden bankaların iflas etmesiyle birikimlerini kaybetme endişesiyle döviz hesaplarından kurtuluyor.

Vatandaş, ulaşamadığı döviz mevduatlarına karşılık ya kullandıkları çeklerle gayrimenkul alıyor ya da belirli kesintilere razı olarak mevduatlarını zararına anlaştıkları kişilere devrediyor.

Hesaplarında toplam 3 milyon doları aşkın parası olduğundan bahseden Ali, "Bankalardaki paramı yüzde 25 zarar karşılığında nakite dönüştürmek istiyorum. Şu ana kadar birçok döviz işletmecisiyle görüştüm ancak yüzde 30 zararla vermemi istiyorlar." diye konuştu.

Zararına da olsa bankadaki mevduatını çekeceğinden bahseden Ali, parasının bir kısmını elinde tutmak, kalanını da gayrimenkul veya altında değerlendirmek istediğinden bahsetti.

- Ekonomik kriz emlak sektörünü de olumsuz etkiledi

Lübnan'da doları baz alan emlak sektörü, dövizdeki likidite sorunu ve bankalarda bulunan mevduatların çekimine getirilen kısıtlamalar ile Lübnan lirasının karaborsada dolar karşısında ciddi değer kaybıyla ilgili mevcut ekonomik krizden etkilenen sektörlerin başında yer alıyor.

Başkent Beyrut'ta emlakçılıkta bulunan Neşet Hamiye, ekonomik kriz ve bankaların getirdiği kısıtlamalar nedeniyle sektörün zorlu bir sürece girdiğini ve müşterileriyle ciddi sorunlar yaşadıklarından bahsetti.

Kurdaki düşüşün yanı sıra işsizliğin artmasının ardından müşterilerin ev taksitleri veya kiralarını ödeyemediğinden bahseden Hamiye, ödeme yapamayan müşterilerle sözleşmeleri feshetmek zorunda kaldıklarını ve durum karşısında hem kira hem de satışların günden güne düştüğünden bahsetti.

Lübnan'da bankalardaki mevduatlarını çekemeyen ve bankaların iflası halinde birikimlerini kaybetme korkusu yaşayan vatandaşların çeklerle işlem yaptığı hakkında konuşan Hamiye, şu ifadeleri kullandı:

"Ekonomik kriz ve bankaların mevduat çekimlerine getirdiği kısıtlamalarla birlikte emlak piyasasında çek işlemlerinde hareketlilik oldu. Müşterilerin çoğu bankalardan alamadıkları mevduatları karşılığında kullandıkları çeklerle emlak aldı. Bizim açımızdan daha iyi bir uygulama, taksitli satışlar yerine çek karşılığını meblağı hesabımıza aktarmış oluyoruz. Dolayısıyla son aylarda artan satışlarımızı hep çeklerle yapıyoruz."


Geri Dön