29 / 03 / 2024

Lütfi Elvan: 2014 ve 2015'i tünel yılı ilan ettik!

Lütfi Elvan: 2014 ve 2015'i tünel yılı ilan ettik!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Türkiye'nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometre. Biz bir yılda 119 kilometre tünel yaptık. 2015'te 128 kilometrelik tünel açılışı gerçekleştireceğiz" dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Biz 2014 ve 2015 yıllarını bakanlık olarak 'tünel yılı' ilan ettik. Sadece 2014'te 119 kilometre tünel yaptık. 1923'ten 2003'e kadar Türkiye'nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometre. Biz bir yılda 119 kilometre tünel yaptık. 2015'te 128 kilometrelik tünel açılışı gerçekleştireceğiz" dedi.


Bartın Valiliğini ziyaretinde kurumun bahçesinde kendi adına dikilen çam fidanını sulayan Elvan, daha sonra şeref defterini imzaladı.


Vali Seyfettin Azizoğlu ile görüşen Elvan, burada yaptığı konuşmada, yıllardır Karadeniz'de özellikle kuzeyden güneye yeni iniş koridorları açılması ve Karadeniz sahili boyunca bağlantı sağlanması konusunun yıllarca ele alınamadığını söyledi.


AK Parti hükümetleriyle 2003'ten itibaren bu konulara el attıklarını, hayal dahil edilemeyecek projeleri gerçekleştirmeye başladıklarını anlatan Elvan, şöyle konuştu:


"Biz 2014 ve 2015 yıllarını bakanlık olarak 'tünel yılı' ilan ettik. Sadece 2014'te 119 kilometre tünel yaptık. 1923'ten 2003'e kadar Türkiye'nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometre. Biz bir yılda 119 kilometre tünel yaptık. 2015'te 128 kilometrelik tünel açılışı gerçekleştireceğiz. Bugün de Bartın'da 30 dakikalık mesafeyi 5 dakikaya düşüren tünelin açılışın gerçekleştireceğiz. Bartın ve ülkemiz için önemli bir kazanım. Yine devam eden bölünmüş yol çalışmalarımız var. Tek yol çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızı yakından takip ediyoruz. Şu anda ülkemizin her bir ilinde çalışmalarımız var. Türkiye'de 2 bin 200 civarında şantiyemiz var. Bunu tünellerimiz için söylüyorum. Tünel çalışmalarımız 24 saat aralıksız, yaz ve kış devam etmektedir. Bu kadar güzel bir coğrafyada ve önemli turizm merkezimizde ihtiyaç olan şey ulaşım altyapısının güçlü olması.


Eğer bir ilde kalkınmadan ve gelişmeden bahsetmek istiyorsanız, olmazsa olmazımız güçlü ulaşım altyapısıdır."


- "Dünyanın ikinci büyük tünelini yapıyoruz"


Elvan, karayolları yatırımlarına yoğun şekilde devam ettiklerine dikkati çekerek, 2014 ve 2015'te ağırlıklı olarak ödeneklerini tünellere aktardıklarını dile getirdi.


"Dünyanın ikinci büyük tünelini yapıyoruz" diyen Elvan, "Karadenizimizi Doğu Anadolu'ya, oradan da Güneydoğu'ya, Mardin'e bağlayan bir güzergah. Toplam aşağı yukarı 30 kilometrelik tünel açıyoruz. Çift tünel olduğunda 30 kilometre yapıyor. 14,7 kilometre tek tüp ve şu anda yüzde 50 seviyesini geçtik. Hangi ilimize giderseniz gidin, yeni tüneller görüyorsunuz. Bu, Türkiye'nin gelişmesinin ve kalkınmasının en önemli göstergelerinden biridir" ifadesini kullandı.


"İthal cep telefonlarına vergi getirilmesi düşünülüyor. Yerli üretimde ne noktadayız, bununla ilgili neler yapılması düşünülüyor" sorusu üzerine Elvan, şunları kaydetti:


"Şu anda yerli üretime başlayan firmalarımız var. Son derece modern, 'akıllı' diyebileceğimiz telefon üretimini gerçekleştiriyorlar ama oran olarak baktığımızda aşağı yukarı Türkiye'deki toplam cep telefonu satışının yüzde 8-9'u yerli üretilen cep telefonlarıyla karşılanıyor. Bu, bizim için yeterli değil. Bu oranı yukarılara çıkarmak istiyoruz. Geçen yıl sadece ithalat için ödemiş olduğumuz miktar 2,7 milyar dolar, cep telefonu için. Bu, tabii ki cari açığımızın da olduğu dikkate alındığında özellikle cep telefonu üretiminin Türkiye içinde teşvik edilmesi, cari açığımıza pozitif katkı sağlayacaktır. Bu yönde Ekonomi Bakanlığımız çalışma yapacaktır ama özellikle bakanlık olarak bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik Ar-Ge çalışmalarına 2015 yılından itibaren çok ciddi destekler vereceğiz.


1 milyar lira kaynak ayırdık. Tamamıyla hibe olarak nakit destek söz konusu olacak."


AA


Geri Dön