25 / 04 / 2024

Lütfi Elvan: 5 yılda 15 şehre daha hızlı tren gelecek!

Lütfi Elvan: 5 yılda 15 şehre daha hızlı tren gelecek!

Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı Lütfi Elvan, nüfusun büyük bir kısmını kapsayan 15 ilin önümüzdeki beş yıl içerisinde yüksek hızlı demir yolu hattıyla buluşacağını açıkladı.



İSTANBUL, Ankara, Konya ve Eskişehir gibi iller hızlı trenle birbirine bağlanırken, kapsam genişliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfî Elvan,  Ankara  çıkışlı olmak üzere, nüfusun büyük bir kısmını kapsayan 15 ilin önümüzdeki beş yıl içerisinde yüksek hızlı demir yolu hattıyla buluşacağını açıkladı. Elvan, "Ankara-Eskişehir, Ankara istanbul ve Ankara Konya hatlarımızda yüksek hızlı trenlerimiz halkımızın hizmetinde. Ankara-Sivas, Ankara- Bursa, Ankara-lzmir hatlarımızda da çalışmalarımız sürüyor. Konya-Karaman hızlı tren hattının ise inşa çalışmalarına bildiğiniz gibi bu yıl başlamıştık. Projenin ilk aşamada yeni 2.hattının 2015 yılında, geri kalan kısmının da 2016 yılında tamamlanması planlanmakta. Böylece, Konya-Karaman arası seyahat süresi 1 saat 13 dakikadan 40 dakikaya düşecek. Bu proje; Ulukışla-Mersin; Adana-Osmaniye-Gaziantep Şanlıurfa-Mardin güzergahını izleyen Hızlı Demiryolu Koridorunun ilk halkasını da oluşturmakta" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan'ın değerlendirmeleri şöyle: Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme hizmetleri için sadece bakanlığımız son 12 yılda toplam 186,5 milyar TL harcadı. Özel sektör ortaklığı ile ülkemizin ulaşım ve erişim altyapısına yönelik yatırım tutan 61,5 milyar TL, bunun 12,5 milyar TL'si gerçekleştirildi. Tamamladığımız yatırımlar ile bölünmüş yol uzunluğumuz 23 bin 692 kilometreyi geçti. Yollarımızı daha akıllı hale getirdik. Son yıllarda özellikle sıcak asfalt yapımına da yoğunlaşmış bulunuyoruz. 

Hedefimiz, 2023 yılında bütün yollarımızı sıcak asfalt kaplamalı hâle getirmek. 

2015 yılı içerisinde karayollarında yapım çalışmaları kapsamında, 1000 km bölünmüş yol, 850 km tek platformlu yol yapımı ile 1000 km Bitümlü Sıcak Karışım kaplama (BSK) ve 13 bin km asfalt kaplama yapım ve onarımı yapılacak. Köprü çalışmaları kapsamında da 60 adet köprü yapımı, 30 adet köprü onarımı, 200 adet. köprü bakımı ve 5 adet tarihi köprü restorasyonunun tamamlanmasını hedefliyoruz. Tünel çalışmalarında ise toplam uzunluğu 18 km olan 9 tüneli bitireceğiz. 


DÜNYANIN 4. BÜYÜK KÖPRÜSÜ 

Gebze-Orhangazi-Izmir Otoyolu çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Toplam 433 kilometre. Bu proje içerisinde yapılan izmit Körfez Geçiş Köprüsü, açıklık itibarıyla dünyanın 4'üncü büyük köprüsü olacak. Hedef, köprü geçişinin gelecek yıl sonunda tamamlanması. Yavıız Sultan Selim Köprüsü bu köprüde de çalışmalar devam ediyor. Bu köprümüzü de 29 Ekim 2015 tarihinde hizmete alacağız. 

Diğer bir yap-işlet-devret modeli projemiz de, Avrasya Tüneli. Avrasya Tüneli'nin sözleşmeye göre tamamlanma tarihi 2017 ancak 2016 yılı sonunda projeyi tamamlamayı planlıyoruz. 


MERSIN-ANTALYA 5 SAATE İNİYOR 

Ülkemizin en önemli projelerinden bii'i olan Ovit Tünelim de 2015yılı sonunda hizmete almayı planlıyoruz. 


Ayrıca Cankurtaran Tünelini de 2015 yılı içinde tamamlayacağız, Kasımpaşa Tüneli, Karahan Tüneli,.Ermenek Tüneli, Salmarıkaş, Sapça, İlgaz ve Püren tünellerini de 2015 yılı içinde tamamlayarak hizmete vereceğiz. Akdeniz sahil Yolunda çalışmalarım son aşamaya geldi. Çalışmaların devam ettiği 82,5 kilometrelik kesimin tamamlanmasının ardından Mersin Antalya arasında 8-10 saat süren seyahat süresi 5-6 saate kadar inecek. 


Star Ek


Geri Dön