27 / 04 / 2024

Lütfi Elvan'dan İzmir'e çılgın proje müjdesi!

Lütfi Elvan'dan İzmir'e çılgın proje müjdesi!

Ege Bölgesi'ni rahatlatacak projelerden biri olan İzmir - İstanbul Otoyolu'nun tamamlananacağı günü beklerken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'dan bir çılgın proje müjdesi daha geldi...




Ege Bölgesi'ni rahatlatacak projelerden biri olan İzmir-İstanbul Otoyolu'nun tamamlananacağı günü beklerken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'dan bir çılgın proje müjdesi daha geldi. Elvan, Çanakkale Boğazı'na yapacakları köprüyle Ege'deki illeri buradan Tekirdağ ve Avrupa'ya bağlayacaklarını açıkladı. Önceki akşam katıldığı bir TV programında Egeliler'in gerek seyahatlerinde gerekse taşımacılıkta Avrupa'ya gidiş ve gelişlerini kısaltacak projeyle ilgili bilgi veren Elvan, "İzmir, Denizli, Manisa, Kütahya, Bursa gibi illerden yurt dışına çıkışların İstanbul üzerinden yapılmasını istemiyoruz. İstanbul trafiğine girmeden Çanakkale Boğazı üzerine bir Çanakkale Köprü'sü yapacağız. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. O Çanakkale Köprüsü üzerinden Tekirdağ, oradan da yurt dışına çıkışı sağlayacağız. Böylece, İstanbul'u baypas ederek yurtdışına çıkışı ve girişi temin etmiş olacağız" dedi.


Taşımacı rahatlayacak 

Elvan, "İstanbul'a giriş-çıkışları rahatlatabilmek amacıyla yeni bir otoyol projesine başlıyoruz. Bugün-yarın ihalesine çıkacağız. Otoyol Sakarya'dan Kocaeli'ne, Kocaeli'nden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kadar uzanacak, oradan da Tekirdağ, Tekirdağ'dan da Çanakkale'ye inecek. Buradaki amacımız şu; özellikle Ege Bölgesi'nde taşımacılık yapan vatandaşlarımızı rahatlatmak istiyoruz" dedi. 


Hedef 2015'te başlamak

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, bir süre önce yaptığı açıklamada Lapseki- Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün avam projesinin hazırlandığı bilgisini vermişti. Turhan, "Yap-İşlet- Devret modeliyle yapmayı planladığımız bu köprünün ihalesine 2015'te çıkmayı öngörüyoruz" demişti. Orta açıklığı 2 bin 23 metre civarında olacak köprünün ayaklara her iki taraftan 800 metre yaklaşım yoluyla birlikte toplam 3 bin 623 metre uzunluğunda olması planlanıyor. Köprü, 3 gidiş ve 3 geliş şeridinden oluşacak. 


5 milyar dolarlık proje

Çanakkale Boğaz Köprüsü, 1400 metrelik bölümü deniz üzerinde olmak üzere toplam uzunluğu 3 bin 623 metre olarak planlanıyor. Bağlantı yolu üzerinde 3 tünel yapımının da yer alacağı köprünün maliyetinin 600 milyon dolar civarında olması beklendiği kaydedildi. Çanakkale Köprüsü'nün de yer alacağı 433 kilometrelik Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun maliyetinin 4.5-5 milyar dolar arasında olmasının beklendiğini kaydedildi.


Yeni Asır


Geri Dön