20 / 04 / 2024

Mağarasını mortgage kapacak

Mağarasını mortgage kapacak

ABD'deki mortgage krizi bu kez bir mağarayı vurdu. Bir ailenin beş yıldır yaşadığı mağara-ev, borcu ödenemediği için eBay'de satışa çıkarılıyor.



Şu ana kadar birçok haciz hikâyesi duymuşsunuzdur ama bu vakadaki aile evini değil, mağarasını kaybetmek üzere! Curt Sleeper beş yıldır ailesiyle bir mağarada yaşıyor ve milyonlarca Amerikalı gibi mortgage taksitlerini karşılayamadığı için yaşadığı mağara-evini kaybetmek üzere. 1579 metrekarelik bu yeraltı evi, açık artırma sitesi eBay'de satılacak.
Sleeper ve eşi Deborah, bu mağarayı Mayıs 2004'te 160 bin dolara (270 bin TL) almış. Satış fiyatını karşılayabilmek için eski evlerini, televizyonlarını, DVD koleksiyonlarını satmışlar. Ücretin yarısını ödeyip yarısı için borçlanmışlar. Aile 1 Mayıs'a kadar 83 bin dolarlık (140 bin TL) ödeme yapmazsa evi kaybedecek. Ancak Sleeper, ilk 80 bin dolar ödemenin yanı sıra mağaranın içi için de 150 bin dolar harcadığını öne sürüyor.
Ev, mağaranın doğal ışık alan girişinde yer alıyor. Arka taraftaysa çamaşırhane, depo ve ikinci banyonun yer aldığı bölüm var. En az üç yeraltı su kaynağı var, birine orta odadaki sarnıçla erişilebiliyor. Aslında eski bir maden olan mağara-ev, 1958-1985 yıllarında paten pisti olmuş. O yıllarda aralarında Tina Turner, Ted Nugent gibi isimlerin de olduğu şarkıcıların konserlerine ev sahipliği yapmış.

10 bin kişi takipte
Curt Sleeper, şehir elektriğini, suyunu ve kanalizasyonunu kullanan evi için 300 bin dolar istiyor ancak asıl istediği mortgage'ın ödenmesine yardımcı olacak birileri... “Ne de olsa ailemle beş yıldır bu üç odalı, iki banyolu mağara evde yaşıyoruz” diyor. Evin içinin inşası sırasında Sleeper, eşi ve iki çocuğu mağaranın arka kısmında çadırda yaşamış, bulaşıklarını kovalarda yıkamışlar. Üçüncü çocukları da burada dünyaya gelmiş.
Mağaranın ön tarafı tamamlanmış bir ev halinde ancak arka tarafta değerlendirilebilecek genişçe bir alan var. Sleeper şimdi satışı duyan insanların bitmek bilmeyen sorularına yanıt vermekle meşgul.
Açık artırmayı tam 10 bin kişi takip ediyor. Sleeper ailesi kendilerine borç vererek evi elinde tutmasına yardımcı olarak özel yatırımcılarla görüşmelerini sürdürüyor ancak her şey sonuçlanana dek açık artırmayı durdurmayı da düşünmüyorlar.

Radikal

Geri Dön