24 / 04 / 2024

Mahmut Geyik: Köylerdeki yapıların denetlenmesi gerekiyor!

Mahmut Geyik: Köylerdeki yapıların denetlenmesi gerekiyor!

Şehir Plancıları Odası Van Temsilci Yardımcısı Mahmut Geyik, İran'da meydana gelen, Van'da da hissedilen deprem hakkında açıklamalarda bulundu. Geyik, can kaybının sebebinin köylerdeki evlerin dayanıksız kerpiç evler olması sebebiyle yaşandığını belirtti...



Şehir Plancıları Odası Van Temsilci Yardımcısı Mahmut Geyik, İran'da meydana gelen, Van'da da hisseilen ve kayıplara yol açan deprem hakkında konuştu. Geyik, sınır köylerindeki evlerin dayanıksız kerpiç evler olması sebebiyle yıkım ve can kaybı yaşandığını ifade etti. Köylerdeki yapıların denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Geyik, buna dair bir çalışma yapılmadığını belirtti.

Mahmut Geyik: Köylerdeki yapıların denetlenmesi gerekiyor!

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre, Geyik, “İlgili kurumlar gerekli denetimleri yapmış olsaydı, evleri daha sağlıklı inşa etmek çaba sarf etmiş olsaydı böyle bir durum yaşanmayabilirdi. Köylerde yaşayan insanlar ekonomik olarak da kötü durumda. Halkın sağlıklı yapılarda yaşayabilmesi için devletin kerpiç evlere bir el atması gerekiyor” diye konuştu.

"Kent merkezindeki yapılar da çok kaliteli sayılmaz"

Mahmut Geyik, Van’ın kent merkezinde de "imar barışı" ile birlikte aynı tehdidin bulunduğuna da dikkat çekti. Geyik, “Kent merkezindeki yapılar da çok kaliteli sayılmaz. 2011 yılından beri depremler görmüş, sarsıntılar yaşamış. 2016-2018’de imar barışı geldi, vatandaşlar yapı kayıt belgesiyle deprem performansı incelenmeden kayıt belgelerini alıp evlerinin iyi kalitede olduğunu iddia ettiler. İmar barışının da deprem karşısındaki doğruluğunun da tartışılması gerek" dedi.

Van kent merkezindeki yapıların ne kadarı ruhsatlı olduğunun ve yapıların ne kadar sağlıklı yapılar olduğunun araştırılması gerektiğini belirten Geyik, "Deprem sonrasında orta hasarlı yapılara birtakım güçlendirme yapıldı. Aradan 9 yıl geçti. Bu zaman içerisinde yaşanan depremler var. Ne kadarı iyi durumda araştırılması gerekiyor. Yurt genelinde böyle bir seferberliğin başlaması gerekiyor. Bir deprem gerçeğimiz var” diye konuştu.

Murat Kurum: Van'da 694 yapının ağır hasarlı olduğunu tespit ettik!

Van'da kalıcı konutlar için çalışma başlatıldı!

Van'da 254 konut ve 297 ahır yıkıldı, 694 yapı ağır hasar aldı! 

 


Geri Dön