26 / 04 / 2024

Depremin sinyali verildi! Riskli yapıların acil olarak dönüştürülmesi gerekiyor

Depremin sinyali verildi! Riskli yapıların acil olarak dönüştürülmesi gerekiyor

17 Ağustos’un yıl dönümünde THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, riskli yapıların tehlikesini anlatırken, olası bir depremde en az hasarı almak için yapılması gerekenleri bir bir sıraladı. İşte detayları…



Türkiye’de standartlarına uygun bir şekilde beton üretilmesi aynı zamanda inşaatlarda doğru beton uygulamalarının olabilmesi için 1988 yılından bu güne çalışan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremin 23. yıl dönümünde yine deprem gerçeğini anımsattı. Geçmişte yaşanılan depremlerde olduğu gibi, gelecekte de olacak olan depremlere karşı tedbir alınmazsa büyük can ve mal kaybı yaşayacağımıza dikkat çeken Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na baktığımızda nüfusumuzun % 70’ten fazlasının deprem tehlikesi yüksek olan alanlarda yaşamakta olduğunu görüyoruz.

Her sene on binlerce yeni konut yapılsa da nüfusun ciddi bir oranının hâlen depreme dayanıksız bir şekilde eski yapılarda ikamet etmektedir. Ne zaman, nerede ve ne şiddette gerçekleşeceğini bilemediğimiz deprem, yeni acılara sebep olmadan riskli yapıların acilen dönüştürülmesi lazımr. Resmî açıklamalara göre 6,7 milyon konut risk altındadır. Yılda 100 - 200 bin adet konut dönüşümü sayesinde bu risk kısa vadede maalesef ortadan kalkmayacaktır” dedi.

Depremlerin ekonomik etkilerine de vurgu yapan Yavuz Işık, “Özel olarak İstanbul gibi ticaretin, sanayinin ve önemli üst ve altyapıların bulunduğu büyükşehirlerde olabilecek büyük bir depremin kötümser senaryo ile sadece olası can kayıpları değil, ülke ekonomisine yapacağı darbe ile de değerlendirilmelidir. Bu sebep ile kentsel dönüşümün hızını düşüren sorunların çözülmesi önem arz etmektedir” diyerek kentsel dönüşümün önemi anlattı.

Depremin sinyali verildi! Riskli yapıların acil olarak dönüştürülmesi gerekiyor


Geri Dön