25 / 04 / 2024

Maket üzerinden ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Maket üzerinden ev alırken nelere dikkat edilmeli?

www.emlakkulisi.com yazarlarından Dr. Turgut Enginoğlu maket üzerinden konut alırken izlenecek adımlardan bazılarını sıraladı...



1. Yapımcı firma: Niteliği, geçmişi, ekonomik durumu, sorumluluk bilinci,...açısından iyice incelenmelidir.
2. Tapı Kayıtları: Arsa tapusunun kimin üzerinde olduğu, arsa üzerinde ipotek, şerh ve benzeri kısıtlamalırın bulunup, bulunmadığı,... tapuda kontrol edilmelidir.
3. Ruhsat: Satışa çıkılmadan önce inşaat ruhsatı alınmış mı? Bu husus Belediyeden mutlaka öğrenilmelidir.
4. Sözleşme koşulları: Çok iyi incelenmeli, konu uzmanlarının görüşü alınmalıdır.
5. Teknik Şartname: Alacağınız ürünün özelliklerinin tanımını iyice öğrenmelisiz. Nasıl ve hangi koşullarda, neyi nasıl teslim alacağınızı iyice belirlemelisiniz.
6. Kat İrtifak Tapusu: Kat irtifak tapusu satın alacağınız konutun yerini ve size olan aidiyetinin tapuda tescili anlamını taşır. Böyle bir belge almak sizi çok büyük ölçüde güvence altına alır.
7. İşletme giderleri: Alacağınız konutun işletme giderleri ne olacak? Siteyi kim nasıl işletecek? İşletim giderleri, özellikle kredi taksıtleri ödeyeceğiniz dönemde çok önemlidir. Konutun kiralanmasında da önemli unsurlardan biri işletim giderleridir.
8. Yönetim Planı: Yönetim Planını inceleyip, sitenin sizin yaşam standartlarına olan uygunluğunu kontrol ediniz.
9. Konutun Değerlenebilirliği: Bölgenin özelliklerini, ulaşım ve alt yapı olanaklarını, okullara, alış veriş merkezlerine, sağlık kuruluşlarına uzaklığını, oturanların niteliğini düşünerek nasıl bir değer kazanacağını belirleyiniz.
10. Alacağınız konutun elektrik, su, doğalgaz, atıksu, arıtma gibi olanaklara sehip olup olmadığını, resmi mercilerden irdeleyiniz. Sonuç olarak, konut önemli ve ciddi bir yatırımdır. Gözü kara alım yapılmaz. İyice araştırıp, soruşturmak gerekir. GÜVENİN KONTROLA ENGEL OLMADIĞI'nı da unutmayınız...

Geri Dön