23 / 04 / 2024

Maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Maketten konut satışı, inşaat çalışmaları tamamlanmamış ve henüz daire bitmemişken gerçekleşen satış işlemi olarak biliniyor. Peki, maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?



Maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Maketten konut satış ile, tüketici taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcı da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlenmesi olarak kabul ediliyor. 


Maketten konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu tutuluyor. 


Maketten seçilip aslına uygun inşa edilmeyen yapılar, sözleşmedeki büyüklüğünden farklı teslim edilen daireler gibi olumsuzluklar, konut yatırımı yapanların en sık karşılaştıkları sorunları oluşturuyor. Peki, maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?


Maketten konut alırken dikkat...

1.Maket üzerinden ev alırken öncelikle inşaatı yapan firmanın geçmişi ve referansları iyi incelenmeli. Şirketin bitirdiği projeleri araştırılmalı, geçmişte yaptığı işlerin kalitesi, zamanında teslim edip etmediği öğrenilmeli. Karar vermeden önce pek çok proje gezilmeli ve karşılaştırma yapılmalı. 


2.Firmanın güvenirliliğinin yanında projenin arkasında garantör konumunda bir bankanın olup olmadığı hatta bankaların projeye özel kredi verip vermediği de önemli bir kriter. 


3.Gösterilen resimlere veya maketlere hemen güvenilmemeli. Şirketten, o alana yapılan inşaat ile ilgili ruhsat istenmeli ve belediyeye verilen proje incelenmeli. Bilgi sahibi değilseniz bir uzmandan mutlaka yardım almalısınız. 


4.Şirketten verilen broşür ve çizimler, şirkete mümkünse imzalatılarak onaylatılmalı ve saklanmalı. Hangi malzemelerin kullanılacağına dair bilgi içeren bir liste de kaşeli ve imzalı olarak şirketten alınmalı. 


5.Satın alma aşamasında mutlaka bir sözleşme imzalanmalı. Sözle vaat edilen her şeyin yazılı hale getirilmesi sağlanmalı. Satış ya da satış vaadi sözleşmesinin noterden onaylı olmasına dikkat edilmeli. Sözleşmeler 12 punto ile yazılmalı, anlaşılır olmalı. 


6.Sözleşmede söz konusu inşaata ve arsaya ilişkin ada pafta ve parsel numaraları, imar planıyla ilgili bilgiler, binanın kat sayısı, bağımsız bölüm sayısı, alınacak olan dairenin hangi daire ya da kaç numaralı daire olduğu gibi bilgiler mutlaka bulunmalı. 


7.Dairenin peşin satış bedeli, taksitli satış bedeli, taksit sayısı ve faiz oranı sözleşmeye yazılmalı. Sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtilmeli. Konutun kaç metrekare olduğu, oda, salon gibi bölümlerinin kaç adet olduğu, dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli. 


Maketten konut satışında teslim süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön