20 / 04 / 2024

Malatya Yeşilyurt'taki tarihi evler restore edildi!

Malatya Yeşilyurt'taki tarihi evler restore edildi!

Malatyanın Yeşilyurt ilçesine bağlı Gündüzbey beldesindeki tarihi Malatya evlerinden 44ünün onarımının Valilik tarafından yapıldığı bildirildi



Valilikten yapılan yazılı açıklamada, birçok farklı uygarlığın merkezi ve binlerce yıllık kültürel mirasın sahibi olan Malatyanın tarihi ve kültürel dokusunun korunmasına özel önem verildiği belirtildi.

Bu bağlamda, tarihi değer taşıyan mekanların özgün yapısını değiştirmeden yeniden düzenlemek için Valilik tarafından çalışma başlatıldığı ifade edilen açıklamada, Gündüzbey beldesindeki Caferoğlu Sokakta bulunan 44 Malatya evinin yeniden düzenlendiği ve onarımının gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, Gündüzbey beldesinin doğal güzelliklerinin yanında kültürel ve mimari zenginliği ile de öne çıkan bir yerleşim yeri olduğuna işaret edilerek, şöyle denildi:

"Bu proje ile kültürel ve mimari zenginliğimiz koruma altına alınarak bu mekanların modern çağın ezici binalarına teslim edilmesi önlenmiş olacaktır. İl merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Gündüzbey beldesi Caferoğlu Sokakta bulunan 44 ev, yaklaşık 500 metre uzunluğunda bitişik nizam şeklinde inşa edildi."

Evlerin genelinin iki katlı, cumbalı, kerpiç sivil mimari örneklerinden olduğu bilinen tarihi Malatya evleri olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Caferoğlu Sokak, Gündüzbey beldesinin merkez güzergahından doğu-batı yönünde Beylerderesi mevkisine doğru uzanan bir sokaktır. Sokağın genişliği bazı noktalarda 5-6 metreye kadar daralmaktadır. Sokakta bulunan evlerden önemli bir kısmının restorasyonu tamamlanarak sahiplerine teslim edilmiştir. Proje ile sokak otantik bir görünüm kazanmış olup, çalışmalar yerli yabancı her kesimin takdirini toplamıştır."

AA


Geri Dön