20 / 04 / 2024

Malatya'daki Aslantepe Höyüğü müzeye dönüştürülecek!

Malatya'daki Aslantepe Höyüğü müzeye dönüştürülecek!

Malatya'da Aslantepe Höyüğü'nde ortaya çıkarılan sarayın açık hava müzesine dönüştürülmesi için çalışmalar devam ediyor



Aslantepe'deki kazılara 1976 yılında katılan, 1990 yılından bu yana da kazı başkanlığı yapan İtalyan La Spienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, düzenlediği basın toplantısında, müzenin en yakın zamanda açılması için heyecanla çalıştıklarını ifade etti. Sarayın bulunduğu alanda çalışmalar devam ederken, bir yandan da kazı çalışmalarının iki farklı bölgede sürdüğüne işaret eden Frangipane, Orduzu beldesindeki Aslantepe Höyüğü'nde bulunan ve dünyanın ilk sarayı olarak da bilinen kalkolitik dönemden kalan sarayın, aynı zamanda Mezopotamya ile birlikte dünyanın ilk şehirlerine bir örnek olduğunu kaydetti.

Müzenin açılmasının ardından turistlerin bölgeye gelmelerini sağlamak için internet üzerinden birçok dilde duyurular yapılacağını bildiren Frangipane, şöyle konuştu: "Müze, Malatya için ve dahası dünya için çok önemli. Çünkü, burada bütün medeniyetleri Akdeniz, Anadolu ve Önasya'yı bulabiliyoruz. Çok önemli bir bina var burada. Bu bina aynı zamanda saray, burada ilk devlet sisteminin başladığını görüyoruz. İçerisinde tapınak, depolar ve avlusu var. Ayrıca tüm binalar da duruyor. Duvarları 2 - 2,5 metre yüksekliğinde. Duvarlarında resimli sıva var. Elbette burası Malatya Aslantepe için önemli ama dünya açısından da çok önemli bir yer."

"İNSANA HEYECANLANDIRAN YER"
Müzeye gelecek turistlerin devlet ve şehir sisteminin nasıl başladığını göreceklerini dile getiren Frangipane, şöyle devam etti: "Yapılan çatıların üzerleri ahşapla kapatılarak belli yerlerine cam takılacak. Bu yolla buraya gelen ziyaretçilerin genel olarak görmeleri de sağlanacak. Burası 5 bin yıllık bir yer. Bu anlamda da çok önemli bir yer. Öncelikli olarak buranın tamamlanması gerekiyor. Sonra da birçok dilde internet üzerinden tanıtımı yapılacak. Bizim kazımız neredeyse 40 yıldan beri devam ediyor. Arkeolojik kazılar biraz uzun zaman alıyo, ama tamamlandıktan sonra çok fazla bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Şehir ve devlet sistemi burada başlıyor. Çok eskiye dayanan ve insanı heyecanlandıran bir yer."

Geç Hitit dönemiyle özdeşleşen ve ilk kazıların 1932 yılında Fransızlar tarafından başlatıldığı Aslantepe Höyüğü'ndeki kazılar, 1961 yılından bu yana İtalyanlar tarafından sürdürülüyor. 1976 yılında İtalyan arkeolog Alba Palmieri tarafından devam ettirilen kazılara katılan Marcella Frangipane, 1990 yılında bu yana da kazı başkanlığını yürütüyor.
AA


Geri Dön