16 / 04 / 2024

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mütekabiliyet yorumu!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mütekabiliyet yorumu!

İnşaat sektörünün büyük beklenti içinde olduğu yabancıya satışta son düzenlemeler yapılırken, Maliye Bakanı Şimşek, Ben hiç bir zaman havaalanında sırtına bir ev, daire yüklenmiş ülkeden çıkan kimseyle karşılaşmadım" diyerek satışa destek verdi



Maliye Bakanı Şimşek, Ben hiç bir zaman havaalanında sırtına bir ev, daire yüklenmiş ülkeden çıkan kimseyle karşılaşmadım" diyerek satışa destek verdi

Hükümet yabancılara konut satışını zorlaştıran mütekabiliyet şartını kaldırmak için düğmeye basarken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancıların Türkiyede mülk edinebilmesiyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede Ben hiç havaalanında sırtına bir ev, daire yüklenmiş ülkeden çıkan kimseyle karşılaşmadım" dedi. Gayrimenkullerin kullanım hakkının bir yabancıda olabileceğini ifade eden Şimşek, "Egemenlik kayıtsız şartsız Türk milletinindir. Dolayısıyla yabancıların mülk alması o kadar çok korkulacak bir şey değil" değerlendirmesini yaptı. Bu korkuların bir kenara bırakılması gerektiğine işaret eden Şimşek, Türkiyenin yatırıma, kaynağa ve istihdama ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Türkiye olarak kendimize güveniyoruz yeter ki kuralları iyi koyalım" diyen Şimşek, kendisinin de bir dönem yaşadığı ABD ve İngilterede böyle bir kaygının olmadığını ifade ederek, "Bana kalırsa bu hususun kolaylaştırılması lazım. Buna yönelik çalışma yapılmalı" diye konuştu.

Öte yandan konut üreticileri de yapılacak düzenlemenin hem sektörün ciddi şekilde hareketleneceğini, hem de cari açığın azaltılması başta olmak üzere ekonomiye büyük katkı sağlanacağını belirtiyor.

Nazmi Durbakayım Teknik Yapı Holding Başkanı

Ucuz konut için kaynak sağlanır

Nazmi Durbakayım, yabancıya konut satışının yapılmasının ekonomiye çok büyük katkı yapacağını belirterek, Ancak bu katkının sadece ekonomik canlanma ve istihdam olarak görülmemesi gerektiğinin de altını kalın kalın çizmek gerekir. Alt gelir grubundakilere yönelik olarak kaynak sağlaması açısından da bu katkı alternatif kaynak olarak değerlendirilebilir dedi.  TOKİ  ve Emlak GYOnun lüks konutlarının, yabancılara satılmasıyla elde edilecek gelirin alt gelir grubunun ihtiyacı olan ekonomik konutların yapımına aktarılabileceğini ifade eden Durbakayım, Türkiyenin dışa açılımı ve tanıtılması için de önemli bir kapı açılacaktır diye konuştu. Durbakayım, yabancıya satışla ilgili düzenlemenin konut fiyatlarını fazla etkilemeyeceğine de dikkat çekti.

Münir Özkök

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Yabancıya satış konutla sınırlansın

Münir Özkök, yabancıya satışla ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapıldığında Türkiyenin yatırımcıların gözünde diğer ülkelerle rekabet edebilecek hatta daha cazip imkanlar sunan bir ülke konumuna geleceğini söyledi. Dünyada yatırımcıların artık 99 yıllık kiralama modellerine sıcak bakmadığını ifade eden  Münir Özkök, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yatırımcı parasının karşılığında tapusunu alabilmeli.  Ancak, arsa ve arazi satışlarına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.  Satışlar konutlarla sınırlandırılmalı. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünyada bunun birçok örnekleri var. Kazan kazan prensibini benimseyen bir yasal düzenleme yapıldığı taktirde ülkemize 10 milyar dolarlık bir katkı sağlaması bekleniyor.

Can Reşit Özçiçek Propa İnşaat icra Kurulu Başkanı

Yabancıya satmak ihracattan daha kârlı

Can Reşit Özçiçek, yabancılara satışın önünü açması planlanan yasa tasarısının Türkiye ekonomisi adına çok faydalı olacağını belirterek, yabancılara konut satmanın ülke ekonomisi açısından ihracattan daha kârlı olacağını söyledi. Düzenlemenin Türkiyenin en önemli sorunu olan cari açığın kapatılmasında da büyük faydası olacağını belirten Özçiçek, Hem sektör, hem ülke ekonomisi için çok önemli bir adım dedi. Egede 1990lı yıllarda ve Bodrumda 2000-2007 yılları arasında 6 farklı projede toplam bine yakın gayrimenkulü yabancılara satmış olan bir kuruluş olduklarını belirten Özçiçek, doğrudan döviz girişi sağlamasının yanında yabancıların yakınlarına tavsiyesiyle birlikte turizm anlamında da bu sürecin çoklu faydası bulunduğunu sözlerine ekledi.

Yabancı pahalı eve yöneliyor

Diğer yandan yabancılara mülk satışında yatırımcı profili de değişiyor. Centry 21 Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Altaş, özellikle Esenşehir, Bahçeşehir, Beylikdüzü bölgesindeki yabancılara satış yaptıklarını ifade ederek, bu satışları merkeze doğru kaydırmanın formülünü aradıklarını söyledi. Altaş, "Müşteri profilini değiştirdik. Daha önce yabancılara sattığımız konutların metrekaresi 1.000-1.500 lira iken şimdi metrekaresi 4.000-4.500 dolar olan yerlerde de satışa başlayacağız" dedi.

Hedefte Araplar var

Arap yarımadasındaki sermayeyi yurt içine sokmaya çalıştıklarını söyleyen Altaş, "Şu anda Türkiye Arap yarımadasından bakıldığında çok popüler bir ülke" diye konuştu. Altaş, ayrıca "Yabancılar kriz nedeniyle alternatif gelir elde etmenin formülünü arıyor" dedi.

AKŞAM


Geri Dön