19 / 04 / 2024

Maltepe markalı konutların yeni adresi oluyor!

Maltepe markalı konutların yeni adresi oluyor!

Kadıköy'ün alan darlığının yaşanmadığı Maltepe, marka konut döneminde yükselen birçok projeye ev sahipliği yapıyor. Özellikle imara açılan E-5 karayolunun üst kesiminde yoğunlaşma var



Kadıköy'ün alan darlığının yaşanmadığı Maltepe, marka konut döneminde yükselen birçok projeye ev sahipliği yapıyor. Özellikle imara açılan E-5 karayolunun üst kesiminde yoğunlaşan yapılaşma, birsüre daha bu çekim merkezi olma özelliğini koruyacağa benziyor. Sekiz kilometrekarelik sahil şeridi ve Anadolu yakasının konutlaşmasında önemli bir yere sahip olan Maltepe, Bizans İmparatorluğu"na kadar uzanan tarihiyle İstanbul"un önemli bir yerleşim birimlerinden birini oluşturuyor. Sadece Kiptaş'ın Maltepe sırtlarında Özyazıcı İnşaat ile birlikte gerçekleştirdiği 2 bin 200 konutluk Nish Adalar projesi dahi bir binlerce insanın yaşayacağı bir kentin gelişini işaret ediyor. Bunun yanısıra Kadıköy'deki gerçekleştirilen butek projelerden yine konutlaşmanın yoğunluk kazandığı Kartal ve Dragos arasında geçiş bölgesi özellikleri taşıyan Maltepe, bu özellikleri daha uzun yıllar koruyacağa benziyor.

Yüzyıllardan bu yana insanların yaşadığı bir yerleşim bölgesi olan Maltepe"nin tarihte Bryas veya Latince adıyla Urias olduğu isimlerini aldığı görülür. Yapılan araştırmalarda ismini œHöyük Tümülüs (yığma tepe) içinde hazine, define veya küp dolu altınların yığıldığı tepe anlamına geldiği iddia edilen Maltepe, İstanbul"da konut kalitesinin yükselmeye başlaması ile tanınırlığı artırarak tarihteki ismine yakışır bir hal almıştır. İstanbul"un karmaşasından uzak ama yinede kente yakın duruşu Maltepe"yi   yeni projelerin çekim merkezi haline getirdi.İlçede yeni yerleşim alanları hızla oluşturulurken beş üniversitenin faaliyet gösterdiği Maltepe"de üniversite eğitimi ve öğrencilerin arayışları konut ihtiyacını canlı tutuyor. Emlak piyasasında geniş bir yelpazeye sahip bulunan ilçede her bütçeye ve her kesime hitap eden uygun emlaklar bulunuyor. 2011"de hayata geçirilmesi planlanan Kartal Kadıköy metro hattı ilçeyi cazip kılan bir diğer unsur.

Maltepe"nin en fazla tanınmasını sağlayan ise deniz kıyısında oluşu, kentin akciğeri olan Başıbüyük"teki Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi, sahildeki Süreyya Plajı ve adını taşıyan sigara markası oldu. Kocaeli Yarımadası"nın güney batısında, İstanbul"un Marmara Denizi kıyısında yer alan Maltepe, karadan Kadıköy, Kartal, Ataşehir ve Sancaktepe ile çevrilirken denizden Adalar Belediyesi ile komşudur. Toplam yüz ölçümü 53.05 kilometrekare olan Maltepe, 18 mahallede ikamet eden ve bu gün 450 binleri bulan nüfusu ile yüzünü gelişime çeviren ilçeler arasında yerini korumaktadır.

Yeni alanlar imara kazandırılıyor

E-5 Karayolu"nun ter iki tarafında şehir olarak büyümesini devam ettiren Maltepe, 1999 depreminden yaşadığı sarsıntıdan sonra kendini çabuk toparlayarak imarlaşma konusunda radikal adımlar attı. Özellikle sahil şeridinde bulunan konutların depremden gördüğü hasarları ciddiye alan ilçe halkı ve yerel yönetim, yeni uygulanmaya başlayan imar yönetmeliklerini sıkı sıkıya uygulamasıyla ile dikkat çekti. İlçede köklü değişiklikler yapan yerel yönetim, özellikle Yalı Mahallesi"nde bulunan sanayiden dönüşüm alanlarını ve kentsel yenilenme alanları, yeni yatırımların yükseleceği bir yatırım alanı olarak planladı.

Yatırıma destek var

İlçede Büyükbakkalköy nazım ve uygulama imar planları sürdürülürken imar uygulaması biten Girne Mahallesi yeni yatırımların yapılabileceği alanlar olarak göze çarpıyor. Bölge parkının 1/1000 ölçekli planlama çalışmalarına Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte başlanırken, bu bölgenin yatırıma açılabilecek alanlar arasında yer alması Maltepe olarak bir kazanım olarak değerlendiriliyor. İlçede yatırım yapmak isteyen müteahhitlere imar kanunu başta olmak üzere kanunlar çerçevesinde tüm kolaylıklar yerel yönetim tarafından sağlanırken işlemlerin en kısa sonuçlandırması sağlanıyor.

Başkan Mustafa Zengin;

œçöküntü bölgelerini düzenleyeceğizDaha önce Süreyyapaşa Hastanesi Başhekimliği yapan Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin ilçede tam bir dönüşüm ve yenilenme hareketi gerçekleştirmek üzere yönetime geldiğinde kolları sıvadı. Projelerini sırası geldikçe teker teker hayata geçiren Başkan Zengin, kentsel yenileşmeden yana olduğunun altını çizerek, ˜"İlçede yaşayan tüm insanların mutlu olmasını istiyorum. İmara aykırı yapılaşmış, depreme ve afetlere maruz kaldığında toparlanması yıllar alabilecek ve hali hazırda çöküntü alanı olan yaşam bölgelerini çözüme kavuşturmalıyız diye konuşuyor.Maltepe"nin çağdaş ve uygar kentler arasındaki yerini almasını istediğini belirten Zengin, œBiz çağdaş bir yaşamın herkesin hakkı olduğuna inanıyoruz. Spor alanları, parkları, ortak paylaşım alanları ve sosyal donatı alanları olan mahalleler kurmak istiyorum ve bunun için çalışıyorum şeklinde fikirlerini gündeme getirdi.

 

 


Geri Dön