26 / 04 / 2024

Manisa'nın yeni fay hattı, imar haritalarına işlendi!

Manisa'nın yeni fay hattı, imar haritalarına işlendi!

Manisa fay hattı ortaya çıkarıldı. Yeni hat imar haritalarına kaydedildi. Manisa'da imar haritalarına işlenen fay hattı doğrultusunda bina stoğu gözden geçirilecek.



Manisa'da "deprem senaryosu" için fay haritası çıkarılıyor
- Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ekipleri, tarihte pek çok yıkıcı depreme sebep olduğu bilinen Manisa fayının gelecekte üretebileceği depremlere ilişkin senaryo ortaya koyabilmek için saha çalışması yürütüyor
- Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir:
- "Bu fay 7 şiddetinde bir deprem ürettiğinde Manisa nasıl zarar görecek, hangi binalar yıkılacak, hangi yollar devre dışı kalacak? Bunları önceden tahmin edip deprem anında ve depremden hemen sonra yapılması gereken işlemleri çok daha kısa bir sürede yerine getirmiş olacağız"
MANİSA (AA) -

 

Binlerce yıl boyunca çok sayıda yıkıcı deprem ürettiği kaydedilen Manisa fayının karakteristik özellikleri öğrenilerek, olası bir deprem boyunca yaşanabileceklere karşı bir deprem senaryosu hazırlanması amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Manisa fayının gelecekte üretebileceği depremleri araştırmak amacıyla Valilik ve Şehzadeler Belediyesi ile protokol imzalayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürlüğü tarafından araştırma ekibi, Gürle Mahallesi'nden başlayıp Turgutlu ilçesine kadar uzanan yaklaşık 35 kilometrelik Manisa fay hattı haritası hazırlandı.

Fayın muhtelif yerlerinde hendekler açıp deprem geçmişine yönelik bulgular elde etmeye çalışan ekip, bölgenin deprem senaryosunu oluşturmak için çalışmalarda bulunuyor.

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa fayının 6,5'un üzerinde büyüklükte deprem üretmesi beklenen bir fay olduğunu, riskleri azaltmaya odaklandıkları çalışma kapsamında fay hattının ortaya çıkarıldığını, imar haritalarına kaydedildiğini açıkladı.

Faklı noktalarda açtıkları hendeklerde bilimsel çalışmaların sürdüğünü kaydeden Sözbilir, şu ifadeleri kullandı.

"Fayın içini kesip karakteristik özellikleriyle ve geçmiş dönemde ürettiği depremlerle ilgili bilgiler bulmaya çalışıyoruz. Bunu bulduğumuzda, fayın kaç yılda bir deprem ürettiğini ve bu depremlerin şiddetini öğreniyoruz. Bu fay 7 şiddetinde bir deprem ürettiğinde Manisa nasıl zarar görecek, hangi binalar yıkılacak, hangi yollar devre dışı kalacak? Bunları önceden tahmin edip deprem anında ve depremden hemen sonra yapılması gereken işlemleri çok daha kısa bir sürede yerine getirmiş olacağız. Bu sayede öncelikle hedefimiz can ve mal kaybını en aza indirmek."

Benzer çalışmanın ülke genelinde bulunan pek çok ilde de yapılması gerektiğini kaydeden Sözbilir, Manisa'da imar haritalarına işlenen fay hattı doğrultusunda bina stoğunun gözden geçirileceğini kaydetti.
 


Geri Dön