23 / 04 / 2024

Mantolama sistemleri yangın testinden geçecek!

Mantolama sistemleri yangın testinden geçecek!

Avrupa ülkelerinde “ Full Scale ” yangın testini geçen dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin yangına karşı gösterdiği direnç ve dayanım ispatlanıyor ve güvenli bir şekilde kullanılabiliyor.



Avrupa ülkelerinde “Full Scale” yangın testini geçen dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin yangına karşı gösterdiği direnç ve dayanım ispatlanıyor ve güvenli bir şekilde kullanılabiliyor. Fayda ve maliyet analizlerine bakıldığında dış cephe ısı yalıtım sistemleri Avrupa’da ve ülkemizde, en avantajlı ve pazar payı en yüksek olan sistemler olarak tercih ediliyor.


Mantolama testi ilk defa uygulanacak


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Dr. Robert Murjahn Enstitüsü Bilimsel Araştırma Merkezi (RMI - Türkiye) ülkemizde kullanılan dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin gerçek yangın performansını, birebir bina ölçekli (Full Scale) Avrupa standartları ve bilimsel metotları çerçevesinde ilk kez gerçekleştirilecek.


2023 yılı enerji verimliliği hedeflerine ulaşabilmek için önemli bir yere sahip olan dış cephe ısı yalıtım sistemleri son kullanıcılara ekonomik kazancın ötesinde birçok fayda sağlıyor.


Dış cephe ısı yalıtım sistemleri, ısı yalıtımı binadan dışarıya ısı kaybını azaltıyor, enerji tasarrufu sağlıyor. Ortalama yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlıyor ve kendini 2-5 yılda amorti ediyor. Sadece kış aylarında yakıt giderlerini değil, yazın da soğutma giderlerini azaltıyor. Mekânlarda ısının dengeli dağılımını sağlıyor. Konut içindeki dengeli ısı dağılımı sayesinde, yaşanan mekânlarda rutubetsiz, sağlıklı ve konforlu yaşam ortamı oluşmasını sağlıyor. İç yüzeylerde terleme sonucu küflenme, siyah leke oluşması ile sıva ya da boyaların kabarmasını engelliyor. Yapının dayanıklılığını sağlayarak ömrünü uzatıyor. Binanın onarım masraflarını azaltıyor. Binanın dış cephesini güzelleştiriyor. Atmosfere giden karbondioksit miktarını azaltarak, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ile RMI – Türkiye yetkililerinin katılımıyla Kayseri’de gerçekleştirilecek testlerde; dört farklı sistem ve detayda, ağırlaştırılmış koşullar ve kalınlıklarla sistemlerin yangın esnasında göstereceği tepki bilimsel metotlar çerçevesinde, gerçek bina ölçeğinde gözlemlenecek.


TOKİ Haber


Geri Dön